Shoplifters

Japan 2018
Regie
: Hirokazu Kore-eda
Acteurs: Lily Franky, Jyo Kairi, Sakura Ando, Matsuoka Mayu, Miyu Sasaki
Genre: drama
Duur: 2 uur

 

 

 

 

Net als in ‘Like Father, Like Son’, waarin twee kinderen bij hun geboorte verwisseld worden, onderzoekt en herdefinieert ‘Shoplifters’ het begrip ‘familie’. De zes mensen die in de film als een warm gezin samenleven, zijn niet allemaal bloedverwanten. ‘In Japan zijn bloedbanden het allerbelangrijkste’, zegt de regisseur. ‘Alle alternatieve vormen van verbondenheid, zelfs adoptie, worden met kille argwaan bekeken. Maar ik wilde tonen dat die banden ook heel sterk kunnen zijn.’
Met ‘Shoplifters’ heeft de Japanner misschien wel zijn absolute meesterwerk rond dit thema gemaakt. In deze met een Gouden Palm bekroonde film spelen de belangrijkste momenten zich af in de meest subtiele gebaren van de personages.
De regisseur neemt uitgebreid de tijd om de kijker met elk familielid te laten kennismaken. Vader Osamu, die door een arbeidsongeval niet meer kan werken, maar met de hulp van zoon Shota wel eens iets gaat stelen in de supermarkt.
Moeder Nobuyo, die steeds minder werk krijgt in het strijkatelier.
Oma Hatsue (de onlangs overleden Kirin Kiki), die stiekem nog steeds het pensioen van haar overleden man int. Dochter Aki ,die haar boterham verdient als stripper. En dan is er Yuri, het kleine meisje dat ze uitgehongerd en onderkoeld op een balkon aantreffen.
Het scenario van Koreeda is zeer uitgekiend en slim. Terwijl we de familie Shibata observeren worden we meerdere keren op het verkeerde been gezet.
De cinematografie waarmee Koreeda de familieliefde vastlegt is magnifiek. Prachtige shots vanuit allerlei onverwachte hoeken leggen de kleinste gebaren vast die de ongelofelijke sterke band van deze familie laten zien.
‘Shoplifters’ is ook een masterclass in empathie: wie op papier zou lezen wat dit gezin allemaal uitspookt, zou zijn oordeel snel klaar hebben. Maar de diepe verbondenheid die we twee uur lang hebben mogen ervaren, verzacht onze blik.

Trailer