Sami blood

Zweden, Denemarken, Noorwegen 2016
Regisseur: Amanda Kernell
Acteurs: Lene Cecilia Sparrok, Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi, Julius Fleischander
Genre: drama
Duur: 1 uur 50 min.

 

 

 

 

Amanda Kernell, (9 september 1986), is een Zweedse regisseuse en scenariste. In 2016 kreeg ze op het Filmfestival van Venetië de prijs voor beste jonge regisseur. Op het Hamburg Film Festival werd haar film genomineerd als beste speelfilm.
Jaren 1930, Noord-Zweden. Elle Marja is een veertienjarig Sami-meisje in een familie van rendierherders. Zoals ieder Sami-kind moet ze samen met haar zusje naar een Zweedse kostschool om Zweeds te leren en om zich “aan te passen” aan de Zweedse samenleving.
Elle Marja is een uitstekende leerlinge die zich vlug perfect in het Zweeds kan uitdrukken. Toch ervaart ze al snel dat de Sami door de dorpsbewoners en de schooldirectie als minderwaardig beschouwd worden.
Ze wil later ook lesgeven, bekent ze aan haar lerares, maar die zet haar meteen op haar plaats: voor haar is dat onmogelijk.
Als Zweedse wetenschappers alle Sami-kinderen aan een vernederende raciale test onderwerpen, is voor Elle Marja de maat vol. Stiekem gaat ze naar een voor haar verboden dansavond in het dorp, waar ze Niklas leert kennen, een jongen uit Uppsala.
Het is volstrekt begrijpelijk dat een jong meisje in een dergelijk kader van stelselmatige discriminatie zoekt naar erkenning en bevrijding.
Lene Cecilia Sparrok is een debuterende actrice, maar ze brengt op een bijzondere manier de interne twijfel over die haar personage tekent.
‘Sami blood’ is een originele en aangrijpende film over de schaamte en schande te behoren tot een minderheid. Een intense coming of age-film, die op verschillende festivals bekroond werd.

Trailer