Queen & Slim

Voor Melina Matsoukas, de ervaren regisseur van videoclips voor Beyoncé, Rihanna, J.Lo en andere diva’s, is dit langspeelfilmdebuut een formidabele  entrée in de filmwereld. Zij pakt het scenario van Lena Waithe stevig in handen en weet er een onvergetelijke, tragische romance van te maken.
Het had een vrijblijvende Tinderdate moeten worden, maar de avond die de twee protagonisten van ‘Queen & Slim’ samen doorbrengen, krijgt na een confrontatie met een agent, een heel andere wending.
Het tweetal ziet geen andere optie dan op de vlucht te slaan, waardoor een pracht van een roadmovie in gang wordt gezet.
Met Queen en Slim – zoals de hoofdpersonages eigenlijk nergens benoemd worden in de film – verschijnt een prachtig filmkoppel op het witte doek. Aanvankelijk zit er niet meteen iets in, maar de noodsituatie brengt de wat afstandelijke juriste en de zelfzekere goeierd dichter bij elkaar op een heel geloofwaardige manier. Ze worden in hun vlucht gedreven door angst, maar tussendoor zien we iets heel passioneel groeien.
‘Queen & Slim’ krijgt doorheen zijn verloop nu en dan ook de allure van een socio-culturele studie over wat zwart zijn in de VS betekent.
Daniel Kaluuya en Jodie Turner-Smith weten met elke scène meer charisma en aantrekkingskracht aan hun personage toe te voegen.
De twee acteren de pannen van het dak en geven heel mooi de frustratie weer, waarmee Afro-Amerikaanse twintigers en tieners opgroeien.
De veelzeggende songs – geplukt uit diverse genres en tijden – dienen uitstekend het verhaal.
Melina Matsoukas brengt een sterk verhaal dat ook romantisch, spannend en gewoon leuk om te volgen is.

USA 2019
Regie:
Melina Matsoukas
Acteurs: Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith, Bokeem Woodbine, Chloë Sevigny, Flea
Genre: drama, roadmovie
Duur: 2 uur 12 min.

Trailer