Phantom thread

Verenigde staten 2017
Regie:
Paul Thomas Anderson
Acteurs:
Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville
Genre: drama
Duur:
2 uur 10 min.

 

 

 

 

Paul Thomas Anderson neemt de modewereld en het mannelijke ego onder de loep.
We bevinden ons in het stijlvolste stukje Londen van de jaren 50. Woodcock is een van de meeste gerenommeerde modeontwerpers van de stad. In zijn atelier komen prinsessen en andere bekendheden adembenemend elegante jurken passen: elke steek, elke knoop is met een haast autistische precisie gekozen. Een team naaisters werkt zich uit de naad om zijn ontwerpen piekfijn af te werken; de filmtitel verwijst naar het fenomeen waarbij hardwerkende naaisters ‘s nachts ook zonder naald en draad blijven ‘fantoomnaaien’.
Reynolds is een genie, maar ook de grootste mierenneuker ter wereld – en niet alleen in zijn werk: ook van de mensen die hem lief zijn, verwacht hij pure perfectie. Dan ontmoet hij zijn nieuwe muze Alma.
Wat begint als een bedrieglijk simpele love story, mondt uit in een verrassend ondeugende analyse van het mannelijke ego.
Daniel Day-Lewis zorgt voor een knetterend afscheid in zijn rol van narcistische modeontwerper. Je moet al van goeden huize zijn als je tegenover zo’n klasbak overeind wilt blijven. Zeker als je, zoals de Luxemburgse Vicky Krieps, zelf geen bekend gezicht bent. Maar net zoals ze Woodcocks leven op zijn kop zet, zo blaast ze ook de kijker omver met haar onvoorspelbare, verfrissende vertolking.
Alma daagt Reynolds uit, doet hem wankelen op zijn voetstuk, doorprikt zijn gezwollen ego met zijn eigen naald. En vreemd genoeg is dat precies waarnaar hij op zoek is.
Paul Thomas Anderson toverde een mateloos fascinerend machtsspel tussen man en vrouw op het scherm, verpakt in een oogverblindend elegant meesterwerkje.

Trailer