Nocturnal animals

USA 2016
Regie: Tom Ford
Acteurs: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Armie Hammer, Aaron Taylor-Johnson.
Genre: drama/thriller
Duur: 1 uur 56 min.

 

 

 

 

Na het briljante ‘A Single Man’ legt Tom Ford de lat nog wat hoger. Hij levert met ‘Nocturnal Animals’ twee uitstekende films af voor de prijs van één: een psychologisch drama en een  thriller.
‘Nocturnal Animals’ is gebaseerd op ‘Tony and Susan’, een weinig bekend boek van Austin Wright uit 1993, over hoe je de zeldzame mensen in je leven met wie het klikt, niet mag laten wegglippen.
Ford zet echter al zijn talenten als verteller, ontwerper en regisseur in om er ook een aanklacht tegen de wegwerpcultuur van te maken. Een cultuur waar zelfs relaties onder leiden.
Susan baat een kunstgalerij uit en woont in een modern designhuis dat even kil en strak oogt als zijzelf. Ze ontvangt er het manuscript van ‘Nocturnal Animals’, een roman die haar ex-man aan haar heeft opgedragen.
Susan is een product van het kapitalisme, maar nu dreigt ze het kind van de rekening te worden.
Tom Ford wilde absoluut Amy Adams voor de rol. Omdat ze een van die actrices is voor wie je ook sympathie kunt opbrengen als ze in de huid van een allesbehalve sympathiek personage kruipen.
We zien hoe het boek van haar ex voor haar geestesoog vorm krijgt. ‘Nocturnal Animals’ pendelt tussen de kilte van Susans wereld en de aangedikte realiteit uit het boek dat ze leest, waarin Jake Gyllenhaal opdraaft als haar ex.
Aan de hand van flashbacks maakt Ford nog wel duidelijk hoezeer Susan een product is van haar opvoeding en maatschappelijke onzekerheid, maar haar straf kan ze daarmee niet ontlopen.
Dit is een bezwerend, pijnlijk rauw en fantastisch geacteerd wraakverhaal.

Trailer