Niet Schieten – 20 augustus 2019

Toen Stijn Coninx in 1992 ‘Daens’ presenteerde, waren de trauma’s rond de bende van Nijvel in het hele land open wonden. Toch heeft de regisseur 26 jaar gewacht om een film over de gebeurtenissen te draaien, meer bepaald tot slachtoffer David Van De Steen hem benaderde met zijn boek.
De toedracht van de aanslagen is vandaag nog steeds niet opgehelderd en er is nooit een veroordeling uitgesproken. Vorig jaar stond het onderzoek weer vooraan in het nieuws, toen een ex-rijkswachter op zijn sterfbed bekende dat hij de ‘reus’ van de bende was.
David overleefde als 9-jarige de laatste en meest bloedige aanslag in de Delhaize van Aalst en zag zijn ouders en zusje voor zijn ogen vermoord worden.
David zelf was zwaar gewond en bleef achter onder de hoede van zijn grootvader ‘Petje’ met zijn vrouw ‘Metje’.
‘Petje’, net met pensioen, moest weer aan het werk, maar ook het hoofd bieden aan journalisten die hem belaagden en leren omgaan met anonieme bedreigingen. Hij voerde een indrukwekkende strijd voor gerechtigheid, én voor de toekomst van zijn kleinzoon.
Jan Decleir levert op zijn 72ste een van de indrukwekkendste acteerprestaties uit zijn carrière.
Viviane Demuynck heeft een ietwat beperktere rol, maar is ook uitstekend.
David wordt door 3 acteurs gespeeld, 2 broertjes (Mo Bakker, later door diens oudere broer Kes), en Jonas Van Geel als de volwassen David. De pruik die Jonas als puber draagt is misschien het enige minpuntje van deze over de hele lijn integere en meeslepende film.
De grote slechterik in ‘Niet schieten’ is de Bende van Nijvel. Maar er waart ook een onzichtbare boosdoener door de film: de duistere kracht die het onderzoek voortdurend dwarsboomt en manipuleert. Coninx geeft hints in bepaalde richtingen, maar wie er aan de touwtjes trekt, wordt niet opgehelderd. Deze film doet je vurig hopen dat er in de realiteit nog een einde aan deze sombere saga komt.

België 2018
Regie: Stijn Coninx
Acteurs: Jan Decleir, Jonas Van Geel, Viviane De Muynck…
Genre: drama
Duur: 2 uur