Maudie

Ierland/Canada 2016
Regie:
 Aisling Walsh
Acteurs: Sally Hawkins, Ethan Hawke, Kari Matchett Genre: levensportret
Duur: 1 uur 55 min.

 

 

 

 

De naam Maud Lewis (1903-1970) doet bij ons waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen, maar in Canada is deze folkartieste een waar begrip.
Inmiddels worden Lewis’ eenvoudige huisje-­boompje-beestje-taferelen voor hoge bedragen geveild, maar bij leven was en bleef ze arm.
Een figuur als Maud Lewis is zeker een film waard, al was het maar omdat ze er zo’n uniek optimistische blik op nahield.
Zij  werd geboren met een ernstige vorm van reuma, waardoor haar gewrichten steeds meer vervormen en ze haar lichaam met moeite onder controle kan houden.
Als haar broer en tante proberen afstand van haar te doen, beseft Maudie dat ze, ondanks haar fysieke gesteldheid, financieel onafhankelijk moet zijn. Daarom  besluit ze een baan aan te nemen als huishoudelijke hulp bij visboer Everett Lewis.
Dit is een moedige beslissing, vooral gezien het feit dat Everett niet bepaald op haar aanwezigheid zit te wachten.
De film is een ode aan het leven van Maud Lewis. In dit opzicht is de film geslaagd: het brengt op liefdevolle wijze een eerbetoon aan deze bijzondere vrouw en haar bijdrage aan de kunst.
‘Maudie’ is prachtig in beeld gebracht: de scènes die Maud in haar eentje al schilderend doorbrengt, behoren tot de beste van de film.
Bovendien ontroert de onverschrokkenheid van haar karakter, terwijl haar lichaam verder aftakelt.
Haar unieke persoonlijkheid en doorzettingsvermogen worden ijzersterk neergezet door Sally Hawkins, Het risico bij het vertolken van een personage met een handicap is dat het al snel verandert in een karikatuur, maar zij blijft ingetogen en subtiel. Hierdoor overtuigt ze enorm.
De film kiest ook radicaal voor geloof in de liefde en dat werkt aanstekelijk.

Trailer