Liebe in den Gängen

Duitsland 2018
Regie:
Thomas Stuber
Acteurs: Sandra Hüller, Franz Rogowski, Thomas Stuber
Genre:
drama
Duur: 2 uur 5 min.

 

 

 

 

De film is gebaseerd op een kortverhaal van Clemens Meyer met als titel ‘In den Gängen’. Hij beschrijft het leven van warenhuiswerknemers in Oost-Duitsland. ‘Wat me aantrok in dat verhaal was de vreemde sfeer van het grootwarenhuis’ volgens regisseur Thomas Stuber. ‘Ik beschouw ‘Liebe in den Gängen’ niet als een sociaal-realistische film, ook al bewonder ik Ken Loach of de broers Dardenne. Voor deze film wilde ik iets anders: meer poëtisch realisme, meer over de fantasie en het wegdromen van de personages, die hun werkplaats willen veranderen. En dat wilde ik vanaf het begin duidelijk maken door de vorkheftrucks tot leven te brengen.’
De film is een arbeidersmelodrama in de traditie van Aki Kaurismäki.
Het is een ode aan de kleine man, aan de mensen die uw boodschappen in de rekken zetten.
De supermarkt wordt afgebeeld als een goed georganiseerde, warme microkosmos. De personages doen hun werk met trots en elegantie.
De verlegen Christian vindt een job als rekkenvuller. Een nieuwe wereld gaat voor hem open: een eigenaardige, maar warme wereld.
Christian maakt al snel deel uit van de familie onder de collega’s, en valt bovendien als een blok voor Marion van de snoepafdeling.
Naarmate de film vordert, worden ook de barsten in de ziel van de personages zichtbaarder.
Thomas Stuber linkt die aan de geschiedenis van Duitsland. Na het einde van de DDR – waarin hij zelf opgroeide – raakten de rekken van de Duitse supermarkten steeds rijker gevuld, maar ging er ook een zekere verbondenheid verloren.
Christian en Marion worden gespeeld door Franz Rogowski (Victoria, Transit) en Sandra Hüller (Toni Erdmann).
Het onderliggende drama en de schitterende cinematografie – waarbij vorkheftrucks balletdansen door de eindeloze gangpaden – maken van ‘Liebe in den Gängen’ een zeldzaam onweerstaanbare aanbieding.
Na het zien van deze film zal je nooit meer op dezelfde manier naar een vorkheftruck kijken.

Trailer