Le fidèle

België, Frankrijk, Nederland 2017
Regisseur:
Michaël R. Roskam
Acteurs: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Sam Louwyck
Genre: drama
Duur: 2 uur 10 min.

 

 

 

 

Michaël R. Roskam schreef het scenario samen met Noé Debré en Thomas Bidegain, die ook Gouden Palmwinnaar ‘Dheepan’ schreven. Met die film deelt ‘Le fidèle’ de tragiek van een man die een nieuwe start probeert te maken, maar niet aan zijn verleden kan ontsnappen.
De film speelt zich af in het Brusselse misdaadmilieu.
Het is liefde op het eerste gezicht tussen de raadselachtige Gino “Gigi” Vanoirbeek en de beloftevolle racepilote Bénédicte “Bibi” Delhany.
Maar Gigi draagt een geheim met zich mee.  Hoe meer hij dit probeert te verbergen, hoe dieper hij in de problemen verzeild geraakt en hoe zwaarder hun liefde op de proef wordt gesteld.
Schoenaerts-Exarchopoulos is het gedroomde acteurskoppel. Gigi is een zware jongen, maar wel één met humor, elegantie en lichtheid. Hoe langer hoe meer trekt Adèle  Exarchopoulos de film naar zich toe. Haar Bibi is een natuurkracht, met een doortastendheid die je niet verwacht op haar jonge leeftijd.
De wervelende actiescènes, virtuoos gefilmd door director of photography Nicolas Karakatsanis, zijn als gracieuze balletten van beheerst geweld. Let op hoe de overval op de snelweg in één lange take wordt vastgelegd.
De actiescènes in de film zijn eerder beperkt. Roskam staat op technisch vlak duidelijk mijlenver. De fotografie en belichting zijn excellent en dragen onbewust bij aan een warme, ondertoon die ons laat geloven dat alles goed komt.
De film is een ode aan de liefde; schudt de letters van fidèle maar eens door elkaar!

Trailer