Lady Bird

 

Verenigde Staten 2017
Regie:
Greta Gerwig
Acteurs: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet
Genre: tragikomedie
Duur: 1 uur 34 min.

 

 

 

Actrice en regisseur Greta Gerwig gebruikte haar eigen thuishaven Sacramento uit de vroege jaren 2000 als locatie voor het verhaal van Christine McPherson, een laatstejaars op de middelbare school, die het gehad heeft met haar beperkende omgeving en daardoor heel hard op zoek is naar zichzelf.
Ze wil Lady Bird genoemd worden, probeert zich te verzetten tegen de katholieke gewoontes op school en zoekt nieuwe vrienden op. Zij  zet zich tegen alles en iedereen af, maar misschien wel het meest tegen zichzelf.
Ook de liefde blijkt niet zo simpel.
Minstens even belangrijk als Lady Bird en haar eerste liefdes is de relatie met haar ouders, en in het bijzonder met haar moeder.
Het script is briljant, vol geloofwaardige woordenwisselingen, en geestige woordspelingen. Gerwig is meesterlijk in de dialogen waarbij de emoties alle kanten op kunnen schieten zonder dat het theatraal wordt.
De acteerprestaties zijn prima:
Saoirse Ronan ís Lady Bird: puur en eenvoudig, dapper maar ook geweldig prikkelbaar. Met erg genuanceerd acteerwerk slaagt ze erin een tiener neer te zetten die je – ondanks haar lastige karakter – het liefst van al stevig wil vastpakken. Om vervolgens te zeggen: alles komt goed.
Haar moeder, een overwerkte verpleegster ziet haar dochter doodgraag, maar ze uit dat zelden in warm gedrag.
De dynamiek tussen Ronan en Metcalf is briljant. Heel oprecht spelen ze personages met een compleet onvermogen om écht met elkaar te communiceren.

Trailer