Kursk

 

België / Luxemburg 2018
Regie:
Thomas Vinterberg
Acteurs:
Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Colin Firth, Eva van der Gucht, Kristof Coenen, Josse De pauw
Genre: drama
Duur: 1 uur 57 min.

 

 

 

Regisseur van dienst is Thomas Vinterberg, gekend van zijn populaire langspeelfilms ‘Festen’ en ‘Jagten’.
‘Kursk’ vertelt het verhaal van de Russische kernduikboot die op 12 augustus 2000 tijdens oefeningen van de Russische marine in de Barentszzee na een enorme explosie naar de bodem zonk. De meeste van de 118 bemanningsleden zijn op slag dood, maar 24 mariniers, onder wie kapitein Mikhail Kalekov , kunnen zich veilig stellen in de achtersteven.
Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor ze zouden worden gered. De paranoïde houding van de top van de Russische marine en het tot op de draad versleten reddingsmateriaal zorgen echter voor enorme hindernissen. Ondertussen is het voor de familieleden van de Kursk-bemanning en de Brit die een helpende hand wil uitsteken bang afwachten.
Van zodra je in de Kursk zit, leef je volledig mee met de mannen die als ratten in de val zitten. Vinterberg bouwt de spanning goed op.
Matthias Schoenaerts steelt de show als kapitein van de onderzeeër, die zijn nog levende bemanning tot de laatste moment moed weet in te spreken.
Kristof Coenen, een acteur met Maasmechelse roots werd niet enkel gekozen voor zijn acteerprestaties. Coenen is voormalig Belgisch kampioen freediver, kan tot zeventig meter diep duiken zonder zuurstofflessen en dus minutenlang zijn adem inhouden. Hij deed veel van zijn stunts zelf. “In enkele cruciale scènes duik ik samen met Matthias – die kapitein-luitenant Mikhail Kalekov speelt – door de ondergelopen duikboot. Daar kwam heel wat voorbereiding bij kijken, en ik heb Matthias daarin begeleid. Eerlijk, hij was er snel mee weg.”
Over de samenwerking met Matthias is hij lovend. “Het is een teamspeler en kan de groep ongelooflijk hard enthousiasmeren. Hij kan de focus in ons naar boven halen, ook na een draaidag van twaalf uur. Echte peptalks. Een leider op en naast de set.”

Trailer