Insyriated

België, 2017
Regie:
Philippe Van Leeuw
Acteurs: Hiam Abbass, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas
Genre: drama
Duur: 85 min.

 

 

 

 

De tweede film van de naar Parijs uitgeweken Brusselaar Philippe Van Leeuw begon aan zijn internationale carrière met een publieksprijs op het festival van Berlijn in 2017. In België opende het beklemmende oorlogsdrama Film Fest Gent.
Bij Syrië denken we al snel aan bootjes op de Middellandse Zee en tenten in het Maximiliaanpark. Maar de Belgische regisseur Philippe Van Leeuw heeft het over de verwoestende oorlog in hun thuisland.
Het verhaal speelt zich af in Damascus, waar het leven onmogelijk gemaakt wordt door bombardementen en sluipschutters. Elk stap op straat is een levensgroot risico, thuisblijven de enige optie. Al kan er dan nog op elk moment een gewapende bende binnenvallen om ook binnenshuis terreur te zaaien.
Het filmdecor bestaat uit een aantal kamers, uitstekende acteurs (met de Israëlische Hiam Abbass en de Libanese Diamand Bou Abboud als uitschieters) en een ingenieus geluidsdesign, dat de oorlog via onze trommelvliezen naar binnen loodst.
Het jongste lid van de cast is de baby van de bovenburen, het oudste de grootvader van het huis. Het zijn allemaal gewone mensen die de laatste restjes van hun gewone bestaan hebben aangepast aan de omstandigheden: bij gevaar samenkomen in de keuken, na elke aanslag op internet kijken wat er buiten is gebeurd en nooit en te nimmer zomaar voor iemand de gebarricadeerde deur opendoen.
De spanning stijgt vaak tot ondraaglijke hoogten.
Net als de personages zien we zo goed als niets van het geweld buiten.
Van Leeuw voegt daar nog een aantal morele dilemma’s aan toe – het soort keuzes op leven en dood dat alleen in oorlogstijd mogelijk is – en laat de personages worstelen met de gevolgen daarvan.
Dit is een prachtige film, goed geschreven en indringend gespeeld, maar wel confronterend!

Trailer