I am not your negro

Frankrijk, Verenigde Staten 2016
Regie:
Raoul Peck
Personen: James Baldwin, Malcolm X, Martin Luther King
Genre: documentaire
Duur: 1 uur 33 min.

 

 

 

 

James Baldwin, een Afro-Amerikaanse schrijver geboren in 1924, werd vooral bekend door zijn in 1953 gepubliceerde roman ‘Go tell it on the mountain’. De meeste van zijn boeken gaan over raciale en seksuele problemen in de Verenigde Staten. Als hij in 1987 overlijdt, laat hij een onvoltooid manuscript achter over zijn vermoorde vrienden, de politieke activisten Medgar Evers (+1963), Malcolm X (+1965) en Martin Luther King (+1968). Ze werden allen vermoord binnen een tijdspanne van vijf jaar.
De ruwe, onafgewerkte versie van het boek kwam in handen van regisseur Raoul Peck. Die maakte er een indrukwekkende documentaire van: een tocht doorheen ‘black history’ die het verleden verbindt met het heden.
De Haitiaanse regisseur Raoul Peck zegt erg schatplichtig te zijn aan James Baldwin. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in New York. Hij groeide op binnenin de mythe van een eendelig en uniek Amerika, een Utopia van gelijkheid voor blank en zwart..James Baldwin doorzag dit systeem. Hij gaf me een stem, de woorden, alle intellectuele wapens die ik nodig had.
De regisseur laat Baldwin de toeschouwer rechtstreeks aanspreken, alsof de schrijver van op een podium een monoloog voordraagt. Dankzij de krachtige en aangename stem van Samuel L. Jackson krijgen de woorden van Baldwin trouwens een extra dimensie.
Het gefilmde Amerika van de jaren zestig en zeventig versmelt met dat van de 21ste eeuw; archiefmateriaal van segregatie, rassenrellen, demonstraties en blind politiegeweld loopt soepel over in hedendaagse nieuwsbeelden.
Jaarlijks zijn er een tiental films die je echt moet zien. Eind 2017 zal ˜I Am Not Your Negro’ zeer hoog in dat lijstje staan. Dus aarzel niet om deze fantastische documentaire te komen bekijken.

Trailer