Howard’s End

Engeland, Verenigde Staten, Japan 1992
Regie:James Ivory
Acteurs: Emma Thompson, Helena Bonham Carter, Anthony Hopkins,
Genre: romantisch drama
Duur: 2 uur 20 min.

 

 

 

 

De levensvisie van E.M. Forster is dat mensen ondanks verschillen in klasse, etniciteit en sekse zich kunnen verbinden als zij dat zouden willen. Maar aan die wil ontbreekt het maar al te vaak, blijkt uit zijn romans. Een aantal van zijn boeken werd verfilmd door regisseur James Ivory..
Na het succes van A Room With a View (1985) bewerkte hij Maurice (1987) en Howards End (1992). Laatstgenoemde is nu opnieuw te zien in een gerestaureerde versie.
De film voert de gezusters Schlegel op, die samen met hun broer een middenklassebestaan leiden in het Engeland van begin twintigste eeuw. Helen is impulsief en temperamentvol, de idealistische Margaret is praatgraag. Elke week hebben ze een discussieclub in hun huis, waar onderwerpen als vrouwenrechten en de positie van de arbeider worden besproken.
Ze worden gekoppeld aan de welgestelde familie Wilcox, die in alles het tegendeel is van de Schlegels: conservatief, op zichzelf gericht en snobistisch.
Als de Schlegel-zussen bevriend raken met de arme klerk Leonard Bast en zijn jaloerse vrouw worden de klassenverschillen tussen de drie families op scherp gezet.
JamesĀ  Ivory laat het verhaal zich kalm ontvouwen, met fraai acteerwerk, prachtig camerawerk en een rijke aankleding. Een staaltje klassiek filmmaken dat je nog zelden ziet.
De film werd genomineerd voor negen Oscars, waarvan er drie werden verzilverd (beste art-direction, beste vrouwelijke hoofdrol en beste niet-originele scenario).
Emma Thompson won ook een Golden Globe voor haar vertolking van de rol van Margaret Schlegel, Helena Bonham Carter kreeg een BAFTA Award (beste vrouwelijke bijrol).

Trailer