Girl

België 2017
Regie:
Lukas Dhont
Acteurs: Victor Polster, Arieh Worthaler, Katelijne Damen
Genre: drama
Duur:
1 uur 40 min.

 

 

 

 

De 15-jarige Lara is geboren in het lichaam van een jongen, maar heeft zich altijd een meisje gevoeld. Ongedurig maar zonder enige vorm van twijfel telt ze af naar haar geslachtsoperatie.
Maar ‘Girl’ gaat over veel meer dan dat. Het is ook een diepgravende karakterstudie van een puber, en wel een met veel ambitie: Lara wil het tot professionele ballerina schoppen. En zoals dat gaat bij pubers, wil ze het allemaal tegelijk, en veel te snel.
Haar ambitie weerklinkt in de prachtige muziek van de Franse componist Valentin Hadjadj – nog zo’n jong supertalent, ‘Girl’ is nog maar de tweede langspeelfilm die hij van een score voorziet.
Dat Victor Polster – ook in het echte leven balletdanser – zoveel indruk maakt, komt niet doordat hij een transgendermeisje speelt. Het is zijn grenzeloze fysieke overgave, en vooral zijn emotionele intelligentie die maakt dat je steeds verliefder wordt op Lara. Hij geeft dit memorabele personage nog meer nuance en gelaagdheid dan het op papier al had.
In de film wordt Lara ondersteund door een liefhebbende, begrijpende vader die meteen parallellen oproept met het personage van Michael Stuhlbarg in ‘Call Me By Your Name’.  Arieh Worthalter is een Belgische acteur. Hij was ook al te zien in de film in ‘Le passé devant nous’ van Nathalie Teirlinck .
De beeldtaal van Lucas Dhont is heel volwassen voor een debuterend regisseur. De film brengt eenvoudige maar stijlvolle beelden en bouwt langzaam maar zeker de spanning op.
‘Girl’ is ook een belangrijke film. Het zijn werken zoals deze die onze visie op een bepaald maatschappelijk thema kunnen veranderen. Omdat we het onderwerp ervaren door de ogen van het centrale personage kunnen we ons inleven in een situatie waar we anders nooit een inzicht in zouden hebben. Dat is de kracht van een goede verteller.

Trailer