Get out

Verenigde Staten 2017
Regie:
Jordan Peele
Acteurs: Daniel Kaluuya, Bradley Whitford, Catherine Keener , Allison Williams
Genre
: psychologische horrorthriller
Duur: 1 uur 44 min.

 

 

 

 

Van een horrorfilm verwacht je doorgaans niet dat hij veel zinnigs te vertellen heeft. Maar beschouw ‘Get Out’ gerust als de uitzondering op de regel.
Er wordt betrekkelijk weinig bloed vergoten in het opmerkelijke regiedebuut van de Amerikaanse komiek Jordan Peele; maar dat neemt niet weg dat het gevoel van onbehagen dat je langzaam maar zeker bekruipt je nog lang zal achtervolgen.
De debuterende regisseur wil vooral de Amerikaanse rassenkwestie tegen het licht houden. Hij  laat zien hoe het is om zwart te zijn in een witte wereld.
Wanneer de jonge zwarte fotograaf Chris met zijn blanke liefje Rose naar het platteland rijdt voor een eerste kennismaking met haar ouders, krijgt het koppel met de politie te maken. Chris voelt de bui al hangen: mond toe, blik naar de grond richten en gewoon doen wat de agent zegt, of dit kan fout aflopen. Er gebeurt gelukkig niets, en bij aankomst blijken Chris’ schoonouders ook best mee te vallen. Schoonpapa is naar eigen zeggen een grote fan van Obama, dus voor racisme hoeft Chris al helemaal niet te vrezen. Toch?
Daniel Kaluuya  is perfect als het hoofdpersonage wiens ogen letterlijk en figuurlijk geopend worden.
Het woord slavernij valt in de film geen enkele keer, maar alles verwijst er naar: het grote landhuis met schommelstoelen op het portiek – alleen de katoenplantage ontbreekt nog –en vooral de aanwezigheid van het zwarte huispersoneel.
‘Get Out’ was een enorme hit in de Verenigde Staten. De film werd voor 4 miljoen euro gemaakt en heeft in een maand tijd 170 miljoen opgebracht.
Deze film is verbluffend scherp, geestig en confronterend tegelijk.

Trailer