First Man

USA 2018
Regie: Damien Chazelle
Acteurs: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Corey Stoll
Genre: Biografie, Drama, Historische film
Duur: 2 uur 21 min.

 

 

 

 

Met ‘First Man’ waagt Damien Chazelle zich voor het eerst aan een groots opgezette biopic. Na films als ‘Whiplash’ en ‘La La Land’ drukt hij zijn eigen voetafdruk stevig in het maanstof. Dit is een zeldzame mainstreamfilm die toch door en door persoonlijk voelt en een heel eind afwijkt van de typische Hollywoodkoers. ‘First Man’ is een opvallend subtiel drama, vol onuitgesproken gevoelens.
Chazelle maakte geen epische ruimtevaartfilm met spectaculaire ruimtebeelden zoals bv in ‘Gravity’, maar houdt tot de finale juist alles klein. De film gaat weliswaar over het lange traject van testvlucht tot maanlanding, maar we zien alles door de ogen van de koelbloedige Armstrong, wiens kalmte soms dicht tegen gevoelsarmoede aanligt.
Hoe dat komt, verklaart ‘First Man’ ook. In een van de eerste scènes zien we hoe hij en zijn vrouw Janet hun dochtertje verliezen. Meteen na de uitvaart begraaft hij zich in zijn werk en gaat hij elke gelegenheid uit de weg om over haar dood te praten. De dood hangt sowieso over alles wat hij en zijn collega’s doen. Elk moment kan er iets misgaan: een testvliegtuig kan neerstorten, een capsule vlam vatten of een cruciaal schroefje lostrillen.
In de cockpit blijkt het trouwens allesbehalve gezellig: Chazelle laat de wanden piepen, kraken en rammelen tot je oren ervan gaan suizen. Zelden maakte een geluidsband zo duidelijk dat een hoogtechnologische raket uiteindelijk ook maar een blikken doos is die met een onmetelijke kracht in de lucht wordt gekatapulteerd.
Chazelle heeft de essentie van het ruimtereizen gevat. Het is een enorm eenzame onderneming, waarbij je nergens heen kan en voortdurend vreest voor je leven. Armstrongs overwinning is heel persoonlijk en heeft een tragisch kantje. Ze voelt nooit aan als de triomf van een grootse natie. Het is dan ook logisch dat hij het planten van de Amerikaanse vlag op de maan niet toont. In tijden van extreem nationalisme en populisme is ‘First Man’ dan ook een behoorlijk averechtse en moedige film.

Trailer