Façades

België 2017
Regie: Kaat Beels & Nathalie Basteyns
Acteurs: Natali Broods, Johan Leysen, Theo Maassen, Frieda Pittoors
Genre: drama
Duur: 91 min.

 

 

 

 

Kleine geheimen hebben soms grote gevolgen. Dat is de spil van het familiedrama ‘Façades’, de nieuwe film van Nathalie Basteyns en Kaat Beels, het regisseursduo dat met veel succes de tv-reeksen Clan en Beau Séjour (en in Beels’ geval ook Tabula rasa) inblikte en nu ook de bioscoop inpalmt. Al hanteren de twee daarbij meer dan ooit de subtiliteit en terughoudendheid die hun verhalen zo beklijvend maken.
De film draait rond Alex, een veertigjarige vrouw die op de grenzen van haar ruimdenkendheid stuit wanneer ze niet langer pikt dat haar gladde man Claus haar bedriegt.
De situatie wordt op de spits gedreven door Alex’ dementerende vader Jean, die plots alleen achterblijft wanneer zijn vrouw Viv hem laat zitten. Alex ontfermt zich over haar vader, maar daarbij komen ook trauma’s uit het verleden bovendrijven.
Naarmate de plot zich ontrolt, besef je als kijker meer en meer dat Alex in de loop der jaren is gaan geloven in de leugentjes om bestwil die ze zelf heeft bedacht om haar leven draaglijker te maken. Bedrog en zelfbedrog gaan hand in hand, en wanneer Alex’ illusies voorzichtig worden doorprikt, met een naald zo fijn dat ze je amper kunt zien, besef je pas de tragiek die in haar personage schuilgaat. Het is mooi dat dat personage en haar gevoelswereld steeds centraal blijven staan. Beels en Basteyns bouwen geduldig op naar de onthulling van het geheim. Ze hadden van ‘Façades’ ook een thriller kunnen maken, waarbij spanning het haalt van emotie. Maar dat hebben ze bewust niet gedaan.
Natali Broods levert een subtiele en sublieme acteerprestatie. De actrice wordt uitstekend omringd door onder meer Johan Leysen, Frieda Pittoors en Theo Maassen, maar zij moet wel het grootste deel van het familiedrama op haar schouders nemen.
‘Façades’ is geen gemakkelijke film: Beels en Basteyns vragen heel wat inspanning en een stevige dosis inlevingsvermogen van hun kijker.

Trailer