Darkest hour

Engeland 2017
Regie:
Joe Wright
Acteurs:
Gary Oldman, Ben Mendelsohn, Kristin Scott Thomas, Lily James.
Genre: oorlogsfilm, drama, historische film
Duur: 2 uur 2 min.

 

 

 

 

Joe Wright, filmde eerder de Britse troepen te Duinkerken in
’Atonement’.
Na ‘Dunkirk’ van Christopher Nolan biedt ‘Darkest Hour’ een andere kijk op een van de spannendste episodes uit de Tweede Wereldoorlog. Toonde ‘Dunkirk’ ons de wanhopige soldaten op het strand van Duinkerke dan neemt ‘Darkest Hour’ ons mee achter de coulissen in 10 Downing Street in Londen.
Het is mei 1940. Chamberlain, die rekende op een verzoeningsgezinde Hitler, moet aftreden als Prime Minister.
En dan belandt de bal bij de ongelikte, onmogelijk aan partijbanden te leggen Churchill, die in onmin verkeert met de Britse koning.
We zien Churchill aan het begin van zijn ambt als eerste minister in volle Tweede Wereldoorlog. Meteen al kreeg hij de neteligste kwestie van zijn hele carrière op zijn bord gegooid: onderhandelen met Hitler, terwijl op het strand van Duinkerken honderdduizenden geallieerde soldaten hun dood stonden af te wachten? Of koppig het verzet volhouden? Churchill koos zoals u weet voor het tweede, maar aan die beslissing ging heel wat twijfel vooraf, zo blijkt nu.
Tijdens de film zien we hoe een legendarische speech tot stand kwam, de ‘We shall fight on the beaches’-toespraak.
Gary Oldman onderging een opzienbarende fysieke transformatie om zo goed mogelijk te lijken op de Britse premier Winston Churchill. Het zijn niet alleen de maniertjes en de grimassen die zijn vertolking zo overtuigend maken, of de kilo’s make-up en siliconen waaronder zijn gezicht begraven zit. Ook zijn geest lijkt echt ergens anders te zitten. Dit is geen opzichtige show, maar een doorleefde gedaanteverwisseling. Hij kreeg dan ook een Golden globe en een Oscar voor zijn vertolking.
De vlijmscherpe dialogen en het uitstekende acteerwerk maakt van ‘Darkest Hour’ een meeslepende film.

Trailer