Cargo

België 2017
Regie:
Gilles Coulier
Acteurs:
Sam Louwyck, Wim Willaert, Sebastien Dewaele, Josse De Pauw, Roland Van Campenhout
Genre:
drama
Duur: 1 uur 30 min.

 

 

 

 

‘Cargo’ is het filmdebuut van regisseur Gilles Coulier, gekend van de tv-reeks Bevergem.
De film gaat over familie, generatieverschillen, het in stand trachten houden van wat eigen en bekend is in een wereld die vooruit gaat.
De sfeer is drukkend, maar niet deprimerend, hoe weinig er ook gezegd wordt – al dan niet in het West-Vlaams.
Gilles Coulier en coscenarist Tom Dupont creëren in Cargo een levensechte wereld vol authentieke details en geloofwaardige personages, waarbij de verteltoon ingetogen, ernstig en letterlijk recht-door-zee is.
In het ijskoude water van de Noordzee valt Leon Broucke overboord uit zijn vissersboot, recht voor de ogen van zijn oudste zoon Jean. Leon verzeilt in een diepe coma en laat Jean achter met het familiebedrijf en een enorme schuldenberg.
Na het ongeval komen tal van onuitgesproken conflicten tussen Jean en zijn twee broers aan de oppervlakte. De communicatie tussen hen verloopt bijzonder stroef.
Sam Louwyck is perfect gecast als oudste zoon en alleenstaande vader en Sebastien De Waele brengt zijn onevenwichtig personage met nuance.
Wim Willaert’s  personage zorgt er voor dat je als kijker beroerd wordt.
Er zit geen scène te veel in Cargo, nergens wordt er een uitleggerige speech gegeven of een achterliggend idee te dik aangezet.
Vrouwen aan boord, brengen ongeluk volgens de vissers.  In dit relaas is dan ook niet één vrouw zichtbaar.. Er is enkel la mère, de surrogaatmoeder die haar visserszonen ook durft opeisen.
‘Cargo’ boeit en weet de sfeer over te dragen op het publiek; neemt zijn kijker serieus en laat een volwassen, eerlijk verhaal op ons los waarmee de ziel van een visser gevat wordt.
Daarnaast is dit ook een technische triomf. In vele ruime beelden vol krachtige luchten en atmosferische havenbeelden, vallen de uitmuntende fotografie en de overdachte, effectieve belichting des te meer op.

Trailer