Call me by your name

Italië, Frankrijk, Brazilië, Verenigde Staten 2017
Regie:
Luca Guadagnino
Acteurs: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Amira Casar
Genre: romantisch drama
Duur: 2 uur 12 min.

 

 

 

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van André Aciman.
Luca Guadagnino neemt ons na ‘A Bigger Splash’ mee op een romantische vakantie naar Italië. In ‘Call Me By Your Name’ toont hij nogmaals zijn talent om passie op het grote scherm voelbaar te maken. Guadagnino filmt heel zintuiglijk en vat de emoties rond overgave en tienerdromen meesterlijk.
1983. De zeventienjarige Elio brengt samen met zijn ouders de zomer door op het Italiaanse platteland. Hij speelt er klassieke muziek, leest en flirt met zijn vriendin Marzia.
Elio heeft een nauwe band met zijn ouders, die hem een uitstekende opvoeding gaven. Zijn vader is een eminente professor die gespecialiseerd is in de Grieks-Romeinse cultuur en zijn moeder Annella is een vertaalster.
Hoewel Elio’s verfijning en intellectuele gaven doen vermoeden dat hij al een volwassene is, is er een groot deel dat nog steeds onschuldig en ongevormd is, vooral over zaken die het hart aanbelangen. Hij ziet zijn gevoelswereld overhoop gegooid worden wanneer een Amerikaanse professor als gast zijn intrede doet in zijn ouderlijk vakantiehuis. De charismatische Oliver raakt ook op zijn beurt in de ban van Elio en tussen de twee ontstaat een intense romance die beiden voor het leven zal bijblijven. Scenarist James Ivory schreef dialogen met een hoog poëtisch niveau. Hij kreeg hiervoor een Oscar voor Beste Bewerkte Scenario.
Timothée Chalamet en Armie Hammer zijn een gouden duo. Eerst kunnen hun personages elkaar niet uitstaan, dan testen ze elkaar uit en vervolgens tasten ze de grenzen af. Maar er zit ook een aandoenlijke treurnis in het personage van de vader, vertolkt door Michael Stuhlbarg, die de moraal van het verhaal samenvat in een verbluffende en uiterst pakkende monoloog.
‘Call Me By Your Name’ is een delicate film over kwetsbare zielen, over hopen op ‘voor altijd’, over universele, menselijke pijn van tijdelijke verbondenheid.

Trailer