Burning

Zuid Korea 2018
Regie:
Chang-dong Lee
Acteurs: Ah-In Yoo, Steven Yeun,Jong-seo Jeon
Genre: drama, mysterie en poëzie
Duur: 2 uur 28 min.

 

 

 

 

Na zijn vorige zeer goed ontvangen film ‘Poetry’ is Chang-dong Lee acht jaar later terug met ‘Burning’. Deze film, gebaseerd op het kortverhaal ‘Schuurtjes in Brand Steken’ van Haruki Murakami, levert een duistere en poëtische kijk op het moderne leven in Zuid-Korea.
Daarnaast weet Chang-dong Lee een zeldzaam gevoel van contemplatie en mysterie op te roepen. Lee geeft een eigen draai aan het verhaal en brengt een poëtische lading aan. Elk shot en elke dialoog draagt deze mysterieuze sfeer uit. Niet is wat het lijkt in deze film en de cinematografie brengt dat prachtig in beeld.
Lee Jong-su is een bezorger in Seoul. Tijdens zijn werk komt hij Shin Hae-mi tegen, die uit hetzelfde dorp komt. Hae-mi werkt als danseres voor winkels in Seoul om mensen naar binnen te krijgen.
Hae-mi en Jong-su kunnen het al snel goed met elkaar vinden en worden vrienden. Hae-mi gaat echter op vakantie naar Afrika, terwijl Jong-su achterblijft om op de kat van Hae-mi te passen. Wanneer Hae-mi terugkomt van haar reis, heeft ze een nieuw lief bij: de charmante, maar ook lichtjes arrogante rijkeluiszoon Ben.
De verbouwereerde Jong-su lijkt Ben vanaf het begin niet te mogen. Ben is in de woorden van Jong-su een ‘Great Gatsby’, want hij is ‘een rijke jongen van wie we eigenlijk helemaal niet weten wat hij doet.’ Er hangt inderdaad een mysterieuze sfeer om Ben heen. Wanneer Ben een vreemde bekentenis doet, raakt Jong-su steeds meer geobsedeerd door hem.
De puzzelstukjes om het mysterie op te lossen, zijn talrijk: Burning gaat over fragiele mannelijkheid, erfelijke agressie en rauwe jaloezie, maar ook over de nare gevolgen van eenzaamheid. Tegelijk schetst Lee de enorme klassenverschillen die bestaan in zijn land, dat verscheurd wordt tussen rurale traditie en hyperkapitalistische, verwesterde toekomst.

Trailer