Bohemian Rhapsody

Verenigde Staten 2018
Regie: Dexter Fletcher & Bryan Singer
Acteurs: Rami Malek, Gwilym Lee, Lucy Boynton…
Genre: Biografie, Muziek
Duur: 2 uur 14 min.

 

 

 

 

Deze biopic over ‘Queen’ en leadzanger Freddie Mercury begint en eindigt met beelden van het baanbrekende optreden tijdens ‘Live Aid’ in de zomer van 1985. Bryan Singer laat een groot deel van het optreden naspelen, waarbij elk detail lijkt te kloppen. De enorme mensenmenigte werkt hypnotiserend.
‘Is this the real life? Is this just fantasy?’ Het zijn de eerste twee zinnen van de bekendste hit van Queen. De twee regels geven perfect het leven van de charismatische leadzanger Freddie Mercury weer, die voortdurende schipperde tussen het showbeest dat hij op het podium was en de twijfelende privépersoonlijkheid.
Freddie Mercury werd geboren op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar onder de naam Farrokh Bulsara en groeide op in zijn Indiase gezin in Londen. Het was altijd al een paradijsvogel, die opviel door zijn opmerkelijke gebit. Hij deed auditie bij de voorloper van ‘Queen’.
Volgens de drie overgebleven leden van de band ‘Smile’, met tandartsstudent John Deacon voorop, ging het nooit wat worden met Mercury door die tanden. Tot die zijn geheime wapen demonstreerde: zijn unieke stem.
Wat volgt is de creatie van ‘Queen’. Mercury drong zich hierbij al snel op als de frontman die veel bepaalt. Hij verzon de naam, veranderde zijn eigen naam, storte de band in onbekend creatief territorium en werd een extravagante showman.
De enigszins timide ogende Rami Malek speelt een weergaloze versie van een legendarische artiest. Hij beheerst zijn personage tot in alle finesses, gebaren en karakteristieken.
Deze maand is het zevenentwintig jaar geleden dat Mercury, die leed aan aids, overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Dat betekent dat een hele generatie is opgegroeid zonder herinneringen aan deze legende. Deze verfilming vormt een goede kennismaking met een man die je meegemaakt moet hebben, maar van wie nooit een tweede zal opstaan.

Trailer