Blackkkclanman

Verenigde Staten 2018
Regie: Spike Lee
Acteurs:
John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Topher Grace, Jasper Pääkkönen
Genre: tragikomedie
Duur: 2 uur 15 min.

 

 

 

 

‘BlacKkKlansman’ is pittig, gelaagd en relevant entertainment, met een enorme liefde voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap.
De Amerikaanse regisseur-scenarist Spike Lee bewerkte het boek ‘Black Klansman’ van agent Ron Stallworth, over diens ogenschijnlijk bizarre undercoveroperatie in 1979, tot een speelse maar gaandeweg steeds woedendere allegorie van hedendaags Amerika.
Ron Stallworth (John David Washington, de uitstekend acterende zoon van Denzel Washington) maakt zijn entree als eerste zwarte agent in het politiekorps van Colorado Springs.
Terwijl hij zijn werkuren moet doorbrengen in het archief, krijgt hij gelukkig een undercoverklus, als bezoeker van een – in de ogen van zijn collega’s – mogelijk opruiende speech van de zwarte burgerrechtenactivist Kwame Ture. Daar wordt hij voornamelijk geraakt door Tures lofzang op zwarte schoonheid en de oproep in opstand te komen tegen het onderdrukkende politieapparaat. Na afloop valt hij ook nog voor de charmes van de mooie Patrice, voorzitter van een studentenvereniging.
Terug op het bureau leest hij in de krant een ledenoproepje van de lokale afdeling van de Ku Klux Klan: hij belt impulsief, doet zich overtuigend voor als aspirerend puntmutsdrager en schakelt collega Flip Zimmerman in.
Spike Lee maakte met ‘BlacKkKlansman’ een film vol humor en overdrijvingen. Maar aan het einde worden de bedoelingen van Lee duidelijk. Met beelden van de extreemrechtse aanslag in Charlottesville in 2017, die Heather Heyer het leven kostte, komt Lee echt tot de essentie: racisme is een sluipend gif dat slachtoffers blijft maken.
Op het filmfestival van Cannes won Lee er eerder dit jaar de Grand Prix mee, de tweede festivalprijs.

Trailer