Beautifull boy

Verenigde Staten 2018
Regie
: Felix Van Groeningen
Acteurs: Timothée Chalamet en Steve Carell
Genre:
drama
Duur: 2 uur

 

 

 

 

Met zijn eerste Engelstalige film schiet Felix van Groeningen meteen in de roos: niet alleen is ‘Beautiful Boy’ een oprecht en emotioneel drama over hoe drugs een heel gezin ontwrichten, de film draagt ook uitdrukkelijk van Groeningens artistieke stempel. Geen kleine verwezenlijking, in de verpletterende machine die Hollywood is.
Van Groeningen ging aan de slag met de autobiografieën van topjournalist David Sheff en zijn zoon Nic (hier briljant vertolkt door Steve Carell en Timothée Chalamet, allebei Oscar-waardig), waarin ze elk hun kant van het verhaal vertellen.
Dat verhaal, dat is Nics worsteling met drugs. Wat begint met een onschuldig jointje, “om het randje een beetje van de dagelijkse werkelijkheid af te halen”, ontaardt in een allesverwoestende verslaving aan methamfetamines – u misschien beter bekend als crystal meth, het duivelse goedje waarmee Walter White in ‘Breaking Bad’ goed zijn kost verdient.
We zien hoe Nic doorheen de jaren probeert om nuchter te worden, en toch telkens weer zwicht voor de verleiding van de roes. Maar de focus ligt vooral op vader David, die er alles aan wil doen om zijn lieve zoon te redden.
Ook zijn verrassende muzieksmaak heeft van Groeningen in Amerika niet afgezworen. Nummers van John Lennon, David Bowie, Neil Young en Nirvana sieren de soundtrack. De muziek is verbluffend knap met de beelden verweven.
De film draagt uitdrukkelijk zijn stempel, zowel in de thema’s als in de vorm. Zo blijven de regisseur en zijn vaste monteur Nico Leunen goochelen met chronologie en emotionele contrasten. En durft van Groeningen net zoals in zijn Vlaamse films te tonen hoe zelfs de meest intieme menselijke relaties heel complex kunnen worden. Het is een prachtige ode aan de ouderliefde, maar wijst ook op de grenzen daarvan.
De film is meeslepend, ontroerend en zet aan het denken.

Trailer