The salesman

Frankrijk, Iran 2016
Regie :
Asghar Farhadi
Acteurs: Shahab Hoseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi, Farid Sajjadihosseini…
Genre: psychologisch  drama
Duur: 2 uur 5 min.

 

 

 

 

Huwelijken waar het niet te best botert, Asghar Farhadi heeft er een patent op. Maar waar beide partners in ‘A Separation’ nog op het punt stonden te scheiden, of in ‘Le passé’ al gescheiden waren, zijn ze in ‘The Salesman’ aanvankelijk nog gelukkig samen. Tot het gebouw waar ze wonen, door werken in de buurt begint te verzakken en ook hun relatie op zijn grondvesten gaat trillen.
Emad en Rana moeten noodgedwongen op zoek naar een nieuwe woning, nadat hun appartement onbewoonbaar is verklaard. Een collega van hun toneelgroep weet een appartement voor ze te regelen, maar er is een onduidelijke complicatie met de vorige huurster. Haar spullen staan er nog, maar ze ligt overhoop met de huisbaas en wil ze niet komen ophalen.
Zo stappen Emad en Rana ongewild in een onverkwikkelijke zaak en ontspint zich een verhaal over schaamte, wraak en schuld.
En dan is er nog Arthur Millers ‘Death of a Salesman’, de toneelklassieker die Enad en Rana met hun gezelschap repeteren. De theaterperikelen weerspiegelen telkens het leven van de filmpersonages .
Emad en Rana vechten hun huwelijkscrisis deels via Millers woorden uit.
Farhadi maakt films over mensen. Over hun zorgen, hun angsten, hun pijn. Hoe verschillend de Iraanse maatschappij ook is, toch slaagt hij er net als in ‘A Separation’ weer in om ons ten volle te laten meeleven met de personages die hij hier opvoert.
Zijn recept blijft hetzelfde : indringende, humanistische verhalen, sobere, efficiente beeldtaal en heel natuurlijke acteerprestaties.
Het zijn de kleinste dingen die ˜The Salesman’ soms onwerkelijk spannend maken.

Trailer