The revenant

The-Revenant-cinebel

Verenigde Staten 2015
Regie:
Alejandro González Iñárritu
Acteurs: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Dohmnall Gleeson, Will Poulter
Genre:
thriller, avontuur
Duur:
2 uur 36 min.

 

 

 

 

Een film die je absoluut op het grote scherm moet zien, wil je echt meegezogen worden in de adembenemende beelden van Emmanuel Lubezki.
De film vertelt het waargebeurde verhaal van avonturier en pelshandelaar Hugh Glass. Het verhaal werd al eerder verfilmd: ‘Man in the Wilderness’ uit 197.
Regisseur Alejandro González Iñárritu kennen we ondermeer van ‘Babel’ en ‘Birdman’. De pelsjager is op zijn hoede, als hij, afgezonderd van zijn groep, door het dichtbegroeide bos van het Amerikaanse noorden anno 1823 stapt.
Dan begint een even magistraal gefilmde als huiveringwekkende scène: twee berenwelpjes komen achter een struik vandaan, nauwelijks een tel later stort de beschermende moederbeer zich boven op Hugh Glass.
De scène is niet alleen de belangrijkste gebeurtenis in de film, maar voelt ook als een nieuwe stap op het gebied van special effects: het niveau is zo hoog dat de trucage onzichtbaar wordt.
Glass is zo zwaar verwond dat hij de expeditie te veel zou vertragen. Als Hawk, zijn zoon, probeert te voorkomen dat  zijn vader wordt gedood, wordt hij zelf vermoord. Glass, op dat moment op sterven na dood, zint op wraak.
Het mooiste aan ‘The Revenant’ is dat het prachtige acteerwerk hand in hand gaat met de natuurbeelden, die continue benadrukken hoe bar de omstandigheden zijn waarin Glass zich bevindt.
Om dit zo vast te kunnen leggen (alles werd bij natuurlijk licht gefilmd), gingen cast en crew tijdens de opnames ook door een hel. Maar dat deze moeilijkheden het waard waren, bewijst het eindresultaat. Maar weinig films weten je het gevoel van de natuur zo mee te geven.
Leonardo DiCaprio heeft de Oscar voor de beste acteur gewonnen voor zijn rol en Alejandro G. Iñárritu kreeg de Oscar voor beste regisseur.
Trailer