The red turtle

the-red-turtle-cinenewsFrankrijk, België, Japan 2016
Regie: Michael Dudok de Wit
Genre: animatie
Duur: 80 minuten

 

 

 

 

 

 

In 2000 won Michael Dudok de Wit een Oscar met de korte animatiefilm  ‘Father and Daughter’ . Op aandringen van de beroemde Japanse animatiestudio Studio Ghibli, begon hij  in 2006 aan een langspeelfilm. Het heeft tien jaar geduurd, maar het resultaat mag er zijn.
Geheel naar goede Ghibli-gewoonten giet Dudok de Wit zijn verhaal in schijnbaar eenvoudige tekeningen, die stuk voor stuk odes zijn aan de schoonheid van de natuur. De film is een poëtische parel en gaat over de cyclus van het leven.
Een man zonder naam spoelt aan op een onbewoond eiland. Er is niemand te bekennen op enkele dieren en insecten na. Hij ontdekt drinkbaar water en voedselbronnen. Hij droomt van de dag dat hij kan ontsnappen en bouwt zo snel mogelijk een vlot. Wanneer hij echter wegvaart, wordt zijn vlot door een mysterieus wezen vernield.
Bijzonder krachtig is hoe Michael  Dudok de Wit zowel de schoonheid als de willekeurige wreedheid van de natuur laat zien.
Hij beseft als geen ander de poëtische kracht van animatie en weet zelfs zonder dialoog zijn personages en dieren te ‘vermenselijken’ door middel van kleine bewegingen en verschillende ‘gezichtsuitdrukkingen’. Hij  is een talent in het communiceren zonder  woorden.
‘The Red Turtle’ is schitterend geanimeerd (de stijl houdt het midden tussen Miyazaki en Hergé) en voorzien van prachtige muziek.
Het meeslepende verhaal bevat een paar mooie verrassingen. Maar de voornaamste kwaliteit is dat, ondanks het gebrek aan tekst altijd volkomen duidelijk is wat er omgaat in de hoofdpersoon. Een teken dat het visuele aspect het nog altijd wint van de verbale inbreng, met name in animatiefilms.
Alles klopt aan deze film, er zit humor in, maar hij is zeker ook ontroerend.

Trailer