The land of the enlightened

België, Ierland, Nederland, Duitsland, Afghanistan 2016 Regie: Pieter-Jan De Pue
Acteurs: Gholam Nasir, Khyrgyz Baj, Koko Ewas…
Genre: drama
Duur: 1 uur 27 min.

 

 

Het tot stand komen van deze film is op zich eigenlijk al een verfilming waard. De debuterende Gentse filmmaker- en fotograaf Pieter-Jan De Pue, trok naar Afghanistan en ondervond zo aan den lijve dat dit geen land is om de toerist uit te hangen. Maar bij een tweede bezoek liep het pas echt mis. Hij en zijn filmploeg werden overvallen, in elkaar geslagen, beschoten en hun beeldmateriaal werd vernietigd. Door de adrenalinestoot – maar ook uit respect voor de mensen die zijn leven voor hem riskeerden – was hij vastberadener dan ooit om zijn film te voltooien.
Dit verplichtte hem er wel toe om het over een andere boeg te gooien. Met een beknopt scenario en een 16mm camera keerde hij op zijn eentje terug naar het oorlogsgebied. Hij werkte in totaal 7 jaar aan deze interessante mix tussen fictie en non-fictie, over Afghaanse kinderen tijdens de oorlog.
De kinderen uit het hooggebergte van Pamir zijn de hoofdrolspelers van het verhaal. Zij trekken met kamelen en yaks over bergtoppen van vijfduizend meter hoog. Of ze galopperen met hun paarden over weidse vlaktes. Terwijl ze doen wat ze eigenlijk niet mogen doen: een roversbende vormen, op zoek naar opium en de kostbare lazuursteen.
Doordat deze taferelen aan de Afghaanse mythologie worden gekoppeld, krijgt de film ook een poëtisch karakter.
‘The Land of the Enlightened’ biedt een unieke blik op een wereld die we gewoonlijk enkel te zien krijgen in korte journaalstukken. De regisseur portretteert Afghanistan doeltreffend als een niemandsland dat doorheen de geschiedenis door tal van volkeren is ingenomen en leeggeroofd voor zijn grondstoffen. Restanten van de Sovjetbezetting doemen nog steeds op in het landschap, terwijl Amerikaanse soldaten de taliban met zwaar geschut bestoken.
De beelden van Afghanistan zijn werkelijk prachtig en nooit gezien!
Het debuut van Pieter-Jan De Pue ging in wereldpremière tijdens het ‘Sundance Film Festival’. Daar werd de prent erg positief onthaald.

Trailer