The handmaiden

Zuid Korea 2016
Regie:
Chan-wook Park Acteurs:Kim Tae-ri Kim, Kim Min-hee Kim, Ha Jung-woo
Genre: erotische thriller, kostuumfilm, psychologisch drama Duur:  2 uur 24 min.

 

 

De film is gebaseerd op de roman ‘Fingersmith’ van Sarah Waters, en die speelde zich af in het 19de eeuwse Londen. Regisseur Chan-wook Park (‘Oldboy’, Stoker’) verplaatste dit verhaal naar de jaren ’30, in het door Japan bezette Korea.
De structuur van het boek is bewaard gebleven. Wat betekent dat je hetzelfde verhaal drie keer verteld krijgt vanuit een ander standpunt.
Het is een heerlijk pikant verhaal over vrouwen die voortdurend worden onderschat door de mannen om hen heen, en die zullen leren hoe ze hiervan misbruik kunnen maken.
Sookee, een Koreaanse zakkenrolster wordt aangeworven door ‘The Count’ een getalenteerde vervalser die nood heeft aan een meisje om dienstmeisje te spelen bij de Japanse erfgename Lady Hideko met de bedoeling aan haar fortuin te zitten. Maar wanneer Sookee aankomt in het herenhuis, begint ze beetje bij beetje te vallen voor haar mooie werkgever.
Hideko leeft in de schaduw van haar perverse oom Kouzouki die een enorme passie heeft voor bepaalde boeken. Ondertussen groeien de vrouwen naar elkaar toe, en wanneer we naar het slot komen van het eerste deel, verschuift het vertelperspectief naar Hideko.
Denk je aanvankelijk nog dat je naar een hypergestileerde, klassieke kostuumfilm met dickensiaanse allure zit te kijken, dan blijkt even later dat je vooral een amusante en hoogst ondeugende erotische thriller geserveerd krijgt.
Wat later zit je dan weer naar een diepgravende psychologische misdaadfilm te kijken. Park staat bekend voor zijn stijlvolle mise-en-scène en zijn aandacht voor kostuums, vrouwelijke hoofdpersonages en setdesign. Hij werkt samen met Director of Photography Chung-hoon Chung en dus is de fotografie briljant, iets wat geen evidentie was gezien een zelfde scène uit verschillende perspectieven verfilmd moest worden zonder dat het vervelend werd.
Wreedheid, controverse, kitsch, het doorprikken van sociale codes en burgermoraal, en toch ruimte laten voor tedere liefdesverhalen: het zijn maar enkele elementen die tekenend zijn voor het werk van de Zuid- Koreaan Park Chan-wook.

 

Trailer