The diary of a teenage girl

The-Diary-of-a-Teenage-Girl-cinebel

Verenigde Staten 2015
Regie:
Marielle Heller
Acteurs: Alexander Skarsgard, Bel Powley, Kristen Wiig
Genre:
drama
Duur: 1 uur 42 min.

 

 

 

 

Regisseur Marielle Heller baseerde haar film op de gelijknamige striproman van Phoebe Gloeckner uit 2002, en ze maakte er zowel inhoudelijk als stilistisch een meesterwerkje van.
De film biedt een subtiele en eerlijke kijk op de psyche en de sexuele bewustwording van een adolescent.
San Francisco tijdens de swingende jaren ’70. De parken zitten vol met hippies en drugs zijn overal te verkrijgen. De vijftienjarige Minnie verkent haar onzekerheden door middel van expressieve tekeningen en vertrouwt haar gedachten toe aan een taperecorder. Op een avond, alleen met de vriend van haar moeder, wordt ze voor het eerst geconfronteerd met haar ontluikende seksualiteit.
Aan het eind van de rit staat Minnie een stuk steviger in haar schoenen dan de zogenaamde volwassenen die haar omringen.
Grote troef is de indrukwekkende vertolking van Bel Powley als Minnie. Onweerstaanbaar vertolkt zij de verwarde tiener die worstelt met het leven, haar identiteit en de liefde.
Provocerend en gedurfd als de film is, zou ‘The Diary of a Teenage Girl’ nooit bij een Amerikaanse studio gemaakt kunnen zijn. Bert Haemelinck van het Belgische productiehuis Caviar mag dan ook heel trots zijn dat dit de eerste langspeelfilm is waarmee zijn Amerikaanse filiaal in Los Angeles kan uitpakken. De montage gebeurde trouwens in Brussel, door Koen Timmerman en Marie-Hélène Dozo.
‘The Diary of a Teenage Girl’ is een parel van een coming of age-prent: grappig, provocerend, ontroerend, visueel betoverend en heerlijk tegendraads. Ouders gaan hun pubermeisjes beter begrijpen, jongens hun liefjes en jonge meisjes zichzelf.

Trailer