The Danish girl

the-danish-gircinebelUK /USA /België/Denemarken/Duitsland 2015
Regie:
Tom Hooper
Acteurs: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Ben Whishaw, Matthias Schoenaerts
Genre: drama/biografie
Duur: 2 uur

 

 

 

 

Tom Hooper  is de regisseur van ‘The King’s Speech’.
Auteur David Ebershoff baseerde zich op de geschiedenis van de beroemde Deense kunstenaar en transgender Einar Wegener/Lili Elbe, de eerste transseksueel die een geslachtsaanpassing onderging, in de jaren 20. Transgenderisme is een onderwerp dat hoog op de agenda staat tegenwoordig. Toch werd het script voor deze film al geschreven in 2004.
‘The Danish Girl’ begint in het jaar 1926, waarin we kunstenaarskoppel Einar en Gerda Wegener in een schijnbaar gelukkig huwelijk zien. Wanneer Gerda haar man in vrouwenkleding tooit wegens afwezigheid van een model, is dat het begin van een omwenteling in hun levens. Einar voelt zich namelijk opvallend gemakkelijk als vrouw. Als het paar vervolgens als spel een verklede Einar op een feest introduceert als diens nicht Lili, is het hek van de dam en begint Einars lange weg naar de geslachtsverandering die hij onbewust altijd al begeerde.
Alicia Vikander kreeg voor haar rol in ‘The Danish Girl’ een Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol. En terecht, want ze zet een geweldige prestatie neer in haar rol als Gerda Wegener.
Ook het acteerwerk van Eddie Redmayne, die zowel Einar als Lili speelt in deze film, is dik in orde. Zijn hele houding en gezichtsuitdrukkingen veranderen wanneer hij in de rol van Lili stapt. Er staat een heel ander persoon.
Matthias Schoenaerts is uitstekend in zijn bijrol als vriend des huizes.
Ook de afdeling design verdient een pluim, want de film oogt fantastisch. Blikvanger daarbij vormen de idyllische shots van Deense landschappen en stadsgezichten.
De liefde tussen Einar en Gerda is heel sterk. Gerda is een sterke vrouw die haar man door dik en dun blijft steunen in zijn beslissingen. Voor twee geliefden is dit een haast onmogelijke situatie, ongeacht in welke tijd je leeft.
‘The Danish Girl’ is een schitterende film, die gezien mag worden.

Trailer