The BFG

USA 2016
Regie: Steven Spielberg
Acteurs: Mark Rylance , Ruby Barnhill ,Penelope Wilton,Jemaine Clement , Rebecca Hall , Rafe Spall , Bill Hader…
Genre: avontuur, fantasy, familiefilm Duur: 1 uur 57 min.

 
Als de Grote Vriendelijke Reus ‘s nachts met grote passen door historisch Londen stapt, moet hij zich soms verstoppen. Als hij een mens ziet, gaat hij zo staan dat hij net het silhouet van een boom is. Of hij gaat zo liggen dat zijn cape een achteloos gegooid doek over een bestelwagentje lijkt. Visuele magie is het. Steven Spielbergs film zit vol met dit soort momenten.
Hij maakte van het beroemde kinderboek van Roald Dahl uit 1982 een zachtaardige, sprookjesachtige film.
Steven Spielberg en RoaldDahl: de combinatie klopt. Beide zijn gespecialiseerd in gewone mensen en kinderen waarin de kijker zich gemakkelijk kan verplaatsen en die in een vreemde spannende situatie terecht komen.
De GVR gaat over het weesmeisje Sophie, dat ‘s nachts de Grote Vriendelijke Reus betrapt als hij kinderen letterlijk dromen inblaast. Hij neemt haar mee naar reuzenland waar verder alleen een stuk minder vriendelijke reuzen wonen. In tegenstelling tot de GVR, die op een dieet van slijmerige snoskommers leeft, eten zij het liefst ‘kinderbaksels’.
Met de techniek van ‘motion capture’ liet hij acteur Mark Rylance via de computer vergroten tot reusachtige formaten. Het is de tweede keer na elkaar dat hij Rylance cast, nadat die een Oscar won voor zijn vertolking in ‘Bridge of spies’.
De reus is een knappe kruising van een mens en een tekening van Dahls vaste tekenaar Quentin Blake. Hij heeft louter lachrimpels, een ondeugende twinkel in de ogen en zijn enorme oren doen mee met de gezichtsuitdrukkingen. Zijn prachtige uitspraak van ‘Gobblefunk’  het verzonnen taaltje van Roald Dahl  mag er ook zijn. Ruby Barnhill die het meisje Sophie vertolkt reageert  heel geloofwaardig op de momenten die tellen.
‘The BFG’ is een droom van een film, waarbij beelden en gevoel belangrijker zijn dan de plot.

Trailer