Tanna

tanna-cinenewsAustralië 2015
Regie: Martin Butler & Bentley Dean
Acteurs: Marie Wawa, Mungau Dain, Marceline Rofit
Genre: drama
Duur: 1 uur 40 min.

 

 

 

 

Tanna is één van de eilanden van Vanuatu, een archipel in de buurt van Fiji, op 1750 km. van Australië. De prachtige ongerepte natuur is de locatie waar de Yakel wonen, een stam die nog leeft volgens de Kastom, hun traditionele normen en waarden.
In deze stam wordt een jong meisje, Wawa, verliefd op Dain, de kleinzoon van het opperhoofd. Wanneer een stammentwist escaleert, wordt Wawa,  zonder dat ze het weet, verloofd met iemand anders, als onderdeel van een vredesakkoord.
De jonge geliefden lopen weg, want ze weigeren hun lot te aanvaarden. Ze moeten kiezen tussen hun hart en de toekomst van de stam…
Het verhaal doet denken aan Romeo & Juliet. Toch heeft ‘Tanna’ iets speciaals. Dat speciale ligt vooral in de setting van de film.
De paradijselijke locaties zijn oogstrelend en betoverend.
Prachtige slow-motionbeelden van de onrustige Yasur-vulkaan, bij schemering en sterrenhemel, maken van het eiland een plek om zowel te aanbidden als te vrezen.
Je leert veel over de cultuur van de Yakel en de manier waarop er nog door sommige gemeenschappen geleefd wordt. Interessant om te zien is bijvoorbeeld hoe er een vredesvergadering plaats vindt.
De rollen worden gespeeld door leden van de Yakel. Het stamhoofd, de medicijnman en de krijgers zijn dat in werkelijkheid ook. Zij konden geen van allen lezen of schrijven en dus is vrijwel de hele film geïmproviseerd. Het feit dat het verhaal zich in de jaren tachtig écht afspeelde, doet je vragen stellen bij tradities. Hoe ver moet je gaan om de normen en waarden van je voorouders te respecteren?
Paradijselijker en exotischer dan deze film zal je niet vlug tegen komen!

Trailer