Spotlight

spotlighcinebel

Verenigde Staten 2015
Regie:Thomas McCarthy
Acteurs: Michael Keaton, Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci
Genre: drama
Duur: 2 uur 8 min.

 

 

 

‘Spotlight’ vertelt het waargebeurde verhaal over diverse pedofilieschandalen binnen de katholieke gemeenschap in Massachusetts in 2001. De onderzoeksafdeling ‘Spotlight’ van de krant ‘The Boston Globe’ wordt ingezet om hier verslag van te doen, maar de zaak blijkt groter en ingewikkelder dan gedacht: tijdens de zoektocht naar de waarheid raken ze verwikkeld in een politiek spel waarin ze ontdekken dat niet alle betrokken partijen hetzelfde belang hebben.
The ‘Boston Globe’ ontving in 2003 de Pulitzerprijs voor deze journalistieke daad. ‘Spotlight’ is nog steeds de naam van deze onderzoekscel. Journalisten bijten er zich als bulldogs vast in onderwerpen die het licht niet kunnen verdragen. Zelf blijven ze liever in de schaduw, zoals detectives of spionnen. Hoe minder ze gezien worden, des te beter kunnen ze hun blik richten op wat gezien moet worden.
Tom McCarthy en zijn coscenarist Josh Singer konden niet anders dan ‘Spotlight’ even uit de duisternis te halen, wilden ze aantonen dat de wereld moet investeren in een pers die toeziet op ontsporingen.
Twee uur lang zit je te kijken naar verslaggevers die eigenlijk gewoon hun werk doen en toch flitst de tijd voorbij en zit je constant  op het puntje van je stoel. Dit is zeker ook de verdienste van de acteurs, die een schitterend team vormen. ‘Spotlight’ heeft terecht de Oscar voor Beste Film gewonnen. Het is een uiterst integere film die het grote belang van onderzoeksjournalistiek laat zien. Helemaal op het eind krijgt u nog een overrompelend lang overzicht van alle steden waar sinds 2001 nog meer pedofilieschandalen binnen de kerk aan het licht zijn gekomen. Waaronder: Bruges, Belgium.

Trailer