Room

roomcinenewsIerland, Canada 2015
R
egie: Lenny Abrahamson 
Acteurs: Brie Larson, Jacob Tremblay ,Sean Bridgers, William H. Macy
Genre:
drama
Duur:
1 uur 58 min.

 

 

 

 

 

‘Room’ is het aangrijpende verhaal van een moeder die haar zoontje wil beschermen. Het boek van Emma Donaghue, waarop de film gebaseerd is, wordt verteld vanuit het standpunt van de kleine Jack.
Op haar zeventiende werd ‘Ma’ misleid en ontvoerd door een psychopaat die de jongedame opsluit in een tuinhuis. Ze geraakt zwanger en brengt Jack op de wereld. ‘Room’ vangt aan op de dag waarop Jack zijn vijfde verjaardag viert. Het jongetje is samen met z’n mama nog nooit buiten ‘de kamer’ geraakt. Ma probeert de jongen ondanks hun isolement normaal op te voeden in de hoop dat ze samen met haar zoon ooit nog weet te ontsnappen.
Hij weet niet beter dan dat zijn leven zich afspeelt op een paar vierkante meter. De jonge moeder heeft  voor haar zoontje een sprookjeswereld bedacht om hem te behoeden voor de realiteit.
De buitenwereld is evengoed meedogenloos. Want hoe ga je om met de hereniging met je ouders die jarenlang doodsangsten hebben uitgestaan? Hoe treedt je de sensatiehongerige media tegemoet die vechten om een interview? Maar nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je kind, dat nog nooit het zonlicht direct op zijn huid heeft gevoeld een leven krijgt zoals dat van elke willekeurige leeftijdsgenoot?
Naar het blijkt begint het echte, claustrofobische drama van ‘Room’ pas bij de daadwerkelijke invrijheidstelling.
Hoofdrolspeelster Brie Larson kreeg voor haar moederrol een Oscar. De manier waarop zij gestalte geeft aan de getraumatiseerde moeder is ronduit subliem.
De Canadese kindacteur Jacob Tremblay laat met zijn negen levensjaren een ongeëvenaard inlevingsvermogen zien. Uiterst fragiele scènes zijn het, die met minder begaafde hoofdrolspelers gemakkelijk hadden kunnen mislukken.
‘Room’ is een heel mooie en hartverscheurende film. Een van de beste films van 2016.

Trailer