Rams

RAMS-cinebel

Ijsland 2015
Regie:
Grímur Hákonarson
Acteurs: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving
Genre:
drama
Duur: 1 uur 33 min.

 

 

 

 

De broers Gummi en Kiddi leven in een afgelegen vallei in IJsland. De rammen van de twee schapenboeren behoren tot de beste van het land en wonnen al diverse prijzen. Hoewel ze hun land en levensstijl delen, spreken de koppige mannen al veertig jaar niet meer met elkaar. Wanneer een ziekte uitbreekt en de autoriteiten alle dieren in de vallei willen ruimen, verzetten ze zich ieder op hun eigen manier.
Om het gevecht met de autoriteiten te kunnen winnen en hun dierbare schapen te redden, moeten de broers echter wel samenwerken.
Hákonarson maakt optimaal gebruik van de prachtige natuurlijke decors in Ijsland zonder zich te verliezen in mooifilmerij. Zijn focus ligt veel meer op de hoofdpersonen, op hun schapenliefde en op de manier waarop zij omgaan met het verlies dat hen treft. Het uitgangspunt van ‘Rams’ is even tragisch als komisch, en datzelfde geldt voor de hele film. Al moet daar wel bij worden vermeld dat zowel het drama als de humor bijzonder onderkoeld wordt opgediend door de regisseur, die het verhaal baseerde op anekdotes die hij verzamelde op het IJslandse platteland. Wat de een erg komisch zal vinden, zal een ander misschien niet eens opvallen.
De vertolkingen van steracteurs Sigurður Sigurjónsson enTheodór Jéuliusson,  zijn uitstekend in dit ingetogen drama over de vraag of we nu beter met of zonder elkaar kunnen leven en hoe lang verkeerde keuzes kunnen stand houden voor het te laat is. Het is een prachtige film, met weinig maar rake dialogen, grappig, ontroerend en puur.

Trailer