Paris pieds nus

Frankrijk, Belgie  2016
Regie :
Dominique Abel & Fiona Gordon Acteurs: Dominique Abel & Fiona Gordon, Emmanuelle Riva
Genre: komedie
Duur: 83 min.

 

 

 

 

Wie de de film ‘Rumba’ ooit gezien heeft, weet waar hij zich aan kan verwachten. Het Belgisch-Canadese duo Dominique Abel en Fiona Gordon hebben een uitgesproken voorkeur voor de universele taal van de stille komedie, genre Jacques Tati, Harold Lloyd en Charlie Chaplin. Hun volgehouden fysieke komedie oude stempel is vandaag volstrekt uniek.
In deze film wordt voor het eerst meer gesproken.
Fiona, een Canadese bibliotheekmedewerkster, komt in Parijs terecht waar ze haar oude tante Martha voor opname in een tehuis wil behoeden. Martha (een charmant rolletje van de ondertussen overleden Emmanuelle Riva) blijkt evenwel van de aardbodem verdwenen.
Onderweg botst Fiona op Dom, een wat opportunistische landloper en een hardnekkige uitslover die haar het leven zuur maakt.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Pierre Etaix, de vorig najaar overleden clown en medewerker van Jacques Tati, een rolletje zou spelen, maar hij moest eerder al afhaken en werd vervangen door Pierre Richard, een andere erfgenaam van de stille komieken.
Met hun gags bouwen ze een onschuldige, bordkartonnen wereld in primaire kleuren. Seine en Eiffeltoren vormen de setting voor een geidealiseerd alternatief.
‘Wanhoop kan ook vertaald worden in iets geks en lichtvoetigs’ geeft Abel aan.
In een hedendaagse filmwereld  kiest ˜Paris pieds nus’ resoluut voor ontwapenende malloten.

Trailer