Moonlight

Verenigde Staten 2016
Regie:
Barry Jenkins
Acteurs: Mahershala Ali, Naomie Harris, Janelle MonĀ”e, Alex Hibbert, Ashton Sanders, Trevante Rhodes, Andre Holland.
Genre: drama
Duur: 1 uur 51 min.

 

 

 

 

Regisseur-scenarist Barry Jenkins baseerde zijn film op het theaterstuk ‘In Moonlight Black Boys Look Blue’ van Tarell McCraney.
‘Moonlight’ vertelt het ontroerende coming-of-age-verhaal van de kleine Chiron die zich wanhopig staande probeert te houden te midden van ernstige verwaarlozing en sociale druk. Regisseur Jenkins doet dit zo inzichtelijk en invoelbaar dat deze film zich automatisch tot de indrukwekkendste films van het jaar mag rekenen.
De film is verdeeld in drie aktes met titels die verwijzen naar de drie namen waaronder Chiron bekend staat: Little, Chiron en Black.
De keuze van de regisseur om hetzelfde personage door verschillende acteurs te laten spelen is niet nieuw, maar de werkwijze is hier midden in de roos. Van verward en eenzaam kind (door Alex Hibbert) tot slungelige in zichzelf gekeerde puber (Ashton Sanders) en uiteindelijk gespierde dealer in de geest van peetvader Juan (Trevante Rhodes). En toch lees je in hun ogen precies dezelfde melancholie.
Zijn enige jeugdvriend Kevin komt speelser en ogenschijnlijk zelfverzekerd over.

Uit enkele recensies:

‘Moonlight’ is uiteindelijk een universele boodschap aan iedereen die net als Chiron worstelt met zijn eigen identiteit.

‘Moonlight’ is een breekbaar, modern en uitmuntend gespeeld meesterwerk , meeslepend van begin tot eind.

‘Moonlight’ is een met veel zorg en liefde gemaakte karakterstudie.

Trailer