Manchester by the sea

USA  2017
Regie: Kenneth Lonergan
Acteurs: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler
Genre: drama
Duur: 2 uur 17 min.

 

 

 

 

De Amerikaanse regisseur-schrijver Kenneth Lonergan is geen veelfilmer. Op 16 jaar tijd maakte hij slechts drie films: ‘You Can Count on Me’, ‘Margaret’ en nu ˜Manchester by the Sea; een film over familiebanden, verlies, pijn en vergeving.
Na het plotselinge overlijden van Joe Chandler wordt zijn jongere broer Lee aangesteld als voogd voor zijn zoon.
Lee keert terug naar zijn geboortedorp om voor hem te zorgen.
We leren Lee kennen als een sociaal onhandige man die worstelt met demonen uit zijn verleden. Niet de meest ideale persoon om een kind op te voeden.
Patrick, een tiener, is het tegenovergestelde van Lee en probeert ondanks het verlies van zijn vader de draad weer op te pakken. Het botst regelmatig tussen de twee, en het zijn juist deze interacties die de film toch een bepaalde luchtigheid geven waarin zelfs ruimte is om te lachen…
De regisseur neemt de tijd voor zijn karakters en daardoor worden het personages waar je om gaat geven.
Casey Affleck speelt een van zijn sterkste rollen tot nu toe.
De andere mensen uit zijn leven worden vertolkt door acteurs die uitmunten in dosering. Met Michelle Williams voorop. Ook de jonge Lucas Hedges als het 16-jarige neefje speelt uitstekend.
Een ander element dat deze film vrij uitzonderlijk maakt is de zeer specifieke locatie. Lonergan koos heel bewust voor de titel ‘Manchester by the Sea’. Die verwijst naar een bestaand kustplaatsje in Massachusetts. Het dorpje is relatief uniek omdat Afro-Amerikanen er slechts 1 procent van de bevolking uitmaken. Dat is de reden waarom een aantal Amerikaanse critici de film te blank en daardoor zelfs racistisch vonden. Maar Lonergan is juist heel correct in de beschrijving van de leefomgeving van zijn personages en van de bevolking.
˜Manchester by the Sea’  is een pakkend verhaal dat zowel het hart als het hoofd weet te raken.

Trailer