Mal de pierres

mal-de-pierrescinebel

Frankrijk 2016
Regie: Nicole Garcia
Acteurs: Marion Cotillard, Louis Garrel, Àlex Brendemühl, Brigitte Roüan, Victoire Du Bois
Genre:
drama
Duur: 2 uur

 

 

 

 

Nicole Garcia is een Franse actrice. Ze regisseert zelf ook regelmatig films, waarin ze op zoek gaat naar het lot of de mysterieuze ziel van de vrouw.
In ‘Mal de pierres’ (letterlijk nierstenen,of  metafoor voor mensen die zich slecht in hun vel voelen) vertrekt ze van een roman van Milena Agus, een Italiaanse schrijfster die haar verhalen gewoonlijk in Sardinië situeert. En ook al verfilmt Garcia dit, naar het Zuid-Frankrijk van de jaren vijftig getransponeerde verhaal, op een klassieke manier (met mooie classicistische beelden van de Belgische cameraman Christophe Beaucarne), de fijngevoelige vertolking van Marion Cotillard en de verrassende plotwending maken er toch een passionele film van over de ongrijpbare liefde.  Gabrielle woont in een klein dorpje waarin haar droom om de ware liefde te vinden als schandalig en zelfs belachelijk gezien wordt. In de jaren 50 werd een vrouw als Gabrielle, die haar seksuele verlangens confronterend tentoonspreidt, beschouwd als geestesziek. We zagen al in ‘A Dangerous Method’  hoe Carl Jung de seksuele verlangens van Sabina Spielrein  behandelde.
Tegen haar wil in, wordt ze uitgehuwelijkt aan José, een eerlijke en liefdevolle boer. Hij torst zelf het zware leed van de Spaanse burgeroorlog met zich mee, waardoor hij ook begrip kan opbrengen voor Gabrielles ongedefinieerde innerlijke pijn.
Tijdens haar niersteenbehandeling in de Franse Alpen brengt André, een jonge gewonde veteraan van de Indochinese oorlog, haar vlam voor ware liefde en passie weer tot leven. Zal iemand haar durven te beroven van het recht om haar dromen te volgen?
‘Mal de pierres’ is een verrassend uitgediepte psychologische film met prachtige vertolkingen.

Trailer