Loin des hommes

Loin-des-hommes-cinebel

Frankrijk 2014
Regie:
David Oelhoffen
Acteurs: Viggo Mortensen, Reda Kateb, Djemel Barek
Genre:
drama
Duur:
1 uur 41 min.

 

 

 

 

De film is een boeiende bewerking van een kortverhaal van Albert Camus, ’L’Hôte’ uit de verhalenbundel ‘L’Exil et le royaume’.
Het is een  ingetogen oorlogsdrama over een leraar die in Algerije partij moet kiezen tijdens de opstand tegen de Franse bezetter. Hij woont en werkt op een kleine Franse school in een afgelegen berggebied in Algerije. Een Franse politieman dwingt hem op een avond, de ter dood veroordeelde Mohamed onderdak te verlenen, en de volgende dag naar een nabijgelegen plaats te brengen voor diens executie.
Uiteraard verloopt één en ander niet zonder slag of stoot – beide mannen worden vanuit allerlei hoeken belaagd – en groeit onderweg het wederzijdse begrip tussen de twee, maar wat deze Franse ‘western’ echt origineel maakt is dat hij zich afspeelt tegen de achtergrond van de Algerijnse onafhankelijksheidsoorlog uit de jaren vijftig. Een brok ‘grote’ geschiedenis wordt op die manier benaderd vanuit een ‘klein’ kikvorsperspectief, waardoor de morele dilemma’s van het conflict een gezicht krijgen.
Viggo Mortensen is van Deens-Amerikaanse afkomst, maar bracht een deel van zijn jeugd door in Argentinië. Daar leerde hij vloeiend Spaans spreken. Later studeerde hij Spaans in New York en ging in Spanje wonen. De talenknobbel die hij dankzij het vele reizen op jonge leeftijd ontwikkelde komt ook handig van pas, want Mortensen spreekt vloeiend Frans én Arabisch in de film. De rol van Daru lijkt hem op het lijf geschreven te zijn.
Het landschap van het Atlasgebergte is al net zo betoverend als de muziek van Nick Cave en Warren Ellis.
De wetten van eer, wraak, menselijkheid en samenleving kruisen elkaar in deze film.

Trailer