Les innocentes

les-innocentescinenewsFrankrijk / Polen 2016
Regie:
Anne Fontaine
Acteurs: Lou de Lâage, Agata Buzek, Agata Kulesza
Genre:
drama
Duur:
1 uur 55 min.

 

 

 

 

‘Les innocentes’ is gebaseerd op historische feiten.
Regisseur Anne Fontaine vertrok van de dagboeknotities van de Franse Rode Kruisvrijwilligster  Madeleine Pauliac, een Franse arts die in 1945 in Polen op een klooster stuitte met verkrachte zusters.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zagen nonnen hun vreedzame leven bruut verstoord worden, door de inval van een groep Russische soldaten. Om deze dramatische feiten te vertellen heeft Anne Fontaine gekozen voor een Franse verpleegster als toegangspoort tot deze verboden heilige locatie.
De jonge Mathilde Beaulieu, perfect vertolkt door Lou de Laâge, gaat deze zusters trachten te troosten en te helpen zo goed ze kan, maar de opdracht is zwaarder dan oorspronkelijk gedacht. De zusters zijn terughoudend en verscheurd tussen de werkelijkheid en hun geloof.
Anne Fontaine bewijst hier dat ze over heel wat delicatesse beschikt in haar mise-en-scène. Haar lumineuze fotografie contrasteert geweldig goed met het onderwerp, dat donker en zwaar is.
Ondanks de wanhoop bevat deze film een bijna verheugend humanisme. Dit succes is te danken aan een goed geschreven scenario en dialogen en een overwegende vrouwelijke cast.

Anne Fontaine over haar film:

Ik was onmiddellijk gepassioneerd door dit project en niet alleen omdat het over een apart en ontroerend aspect van het vrouw-zijn gaat. Wat de jonge Franse vrouwelijke dokter deed, was revolutionair, zeker in die tijd. Het onderwerp heeft ook een sterke actuele resonantie: verkrachting als oorlogswapen, seksueel geweld tegen vrouwen. Ik snijd ook items aan als het trauma en fanatisme, zaken waar we opnieuw mee geconfronteerd worden.

Trailer