Le Ciel Flamand

België 2016
Regie:
Peter Monsaert
Acteurs: Sara Vertongen, Wim Willaert, Esra Vandenbussche, Ingrid De Vos, Mathias Sercu, Serge Larivière
Genre: drama
Duur: 1uur 54 min.

 

Net als in zijn vorige film ‘Offline’ staan ook in ‘Le ciel Flamand’ gespannen familiebanden centraal.
Hoe leg je je zesjarige dochter uit wat er in een bordeel gebeurt? Het is een van de zorgen van Sylvie, een alleenstaande moeder die samen met haar moeder ‘Le Ciel Flamand’ runt, een triestig huis van plezier aan de Vlaams-Franse grens.  Tijdens haar werkuren rijdt haar dochtertje Eline mee op de bus van ‘nonkel’ Dirk. Je kan wel raden hoe de vork aan de steel zit.
De film gaat over twee volwassen mensen die om verschillende redenen hun emoties niet kunnen tonen en die na een dramatische gebeurtenis gedwongen worden om stappen te zetten naar elkaar. Hoe pijnlijk de gevoelens ook zijn die broeien onder het oppervlak, Monsaert heeft alles van begin tot einde knap in de hand. ‘Le Ciel Flamand’ is even ingetogen als wurgend, een drama dat in de richting van een thriller evolueert, maar weet wanneer hij op de rem moet staan.
De Sylvie die Sara Vertongen neerzet is een harde tante, die emoties nauwelijks plaats gunt, maar achter het masker van zakenvrouw voel je dat er ook een gefrustreerde moeder schuilgaat, die haar kind een beter leven wil gunnen. Deze theateractrice levert werkelijk adembenemend acteerwerk . Esra Vandenbussche is in het echte leven ook het dochtertje van Sara Vertongen en dat merk je aan de intimiteit en puurheid waarmee ze voor de lens staan. Wim Willaerts ‘nonkel Dirk’ is het omgekeerde: zachtaardig, maar ook onhandig en meelijwekkend: iemand die het heft graag in eigen handen wil nemen, maar daar te weinig de kans toe krijgt.
Camerawerk en montage staan daarbij prachtig ten dienste van de fragiliteit van de personages.
‘Le Ciel Flamand ‘ is een heel menselijke en authentieke film.

Trailer