King of the Belgians

Belgie, Nederland,  Bulgarije
Regie:
Peter Brosens & Jessica Woodworth
Acteurs: Peter Van den Begin, Lucie Debay, Titus De Voogdt
Genre: absurde komedie /roadmovie
Duur: 1 uur 34 min.

 

 

 

 

 

Peter Brosens en Jessica Woodworth (‘Altiplano’, ‘Khadak’) hebben een voor hun doen verrassend lichte film gemaakt: ‘King of the Belgians’ is een liefkozende blik op ons absurde landje. Maar de verwonderde blik waarmee ze hun liefde voor vergeten folklore delen, hebben ze nog steeds. En voor het eerst richten ze die niet enkel op exotische culturen – volkse rituelen in Bulgarije en Roemenië komen wel nog prominent aan bod – maar ook op ons eigen landje.
De Koning der Belgen Nicolas III is op staatsbezoek in Istanboel, Turkije. Terwijl hij daar is, valt zijn land helemaal uit elkaar: Wallonië verklaart zich onafhankelijk! Hierop wil de koning direct terugkeren, maar een zonnestorm zorgt ervoor dat alle vluchten en communicatie wordt platgelegd. Met de hulp van de Britse filmmaker die werd ingehuurd om de trip naar Istanboel vast te leggen en een groep Bulgaarse volkdansers, reist de Koning terug naar België.
Zo begint er een ware odyssee langs de hele Balkan, waar Nicolas de echte wereld ontdekt, maar vooral zichzelf.
Peter Van den Begin stond niet voor een eenvoudige opdracht. Tijdens het grootste deel van het verhaal is Nicolas III een passief personage, een man die geleefd wordt en die op geen enkel moment zijn eigen gedachten of emoties mag uiten. De manier waarop hij die statische figuur toch een voelbaar innerlijk leven geeft, is ronduit indrukwekkend. En hij doet het allemaal met zijn ogen.
Hij wordt omringt door Louise een persmedewerkster van het paleis, zijn persoonlijke lakei Carlos en Ludovic Moreau de man verantwoordelijk voor het strikt volgen van het protocol. Dit bont allegaartje van acteurs spelen hun rollen goed. Ze hebben allemaal hun serieuze en hun komische kant.
Op het Filmfestival van Venetië bedankte zowat de hele internationale filmpers ‘ King of the Belgians’, van Peter Brosens en Jessica Woodworth, met een minutenlange staande ovatie. Wie had gedacht dat het buitenland ooit zou applaudisseren voor een Belgische koning?
‘King of the Belgians’ is een verrassende en plezierige film, die je een aangename avond zal bezorgen!

Trailer