Ixcanul

Ixcanul-cinebel

Frankrijk 2015
Regie:
Jayro Bustamante
Acteurs: María Mercedes Coroy , María Telón,  Manuel Antún,  Justo Lorenzo,  Leo Antún Genre: drama
Duur:
1 uur 30 min.

 

 

 

 

Aan de voet van een enorme vulkaan, de Ixcanul, woont de 17-jarige Maria samen met haar ouders. Zij behoren tot een kleine Maya-gemeenschap die leeft van de koffieteelt. Maria staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan Ignacio, de voorman op de plantage, maar heimelijk verlangt ze naar koffieplukker Pepe. Want hij droomt, net als zij, van een leven elders. Wil zij vooral naar de stad, hij heeft zijn blik op Amerika gericht dat immers ‘aan de ander kant van de vulkaan’ ligt.
Voor een Maya is het echter moeilijk om toegang te krijgen tot de moderne wereld.
Op jonge leeftijd trok regisseur-scenarist Jayro Bustamante met zijn moeder de bergen in, waar ze als welzijnswerker Maya-moeders zover wilde krijgen dat ze hun kinderen tegen ziektes lieten inenten. Zo leerde Bustamante de rituelen en geloofswijzen kennen die in ‘Ixcanul’ opduiken en die voor de personages vaak het laatste houvast betekenen.
De cast van’ Ixcanul’ bestaat grotendeels uit mensen uit de Maya-gemeenschap. Die acteren heel  naturel.
María Mercedes Coroy is sterk als het introverte hoofdpersonage, met een bijna gebeeldhouwd gezicht, dat lange tijd intrigerend weinig van Maria’s emoties verraadt. Misschien lees je aan haar gelaat ook iets af van de lijdzaamheid waarmee haar volk zijn lot ondergaat. De Maya’s zijn de paria’s van de Guatemalteekse maatschappij.
De film is bijna volledig in het Kaqchikel gesproken, één van de vele Mayatalen. María zelf en haar ouders en de meeste Kaqchikel kennen geen Spaans, wat aanleiding geeft tot misbruik en marginalisering.
‘Ixcanul ‘ontving op de voorlaatste editie van het filmfestival van Berlijn de prestigieuze Alfred Bauerprijs voor films die nieuwe perspectieven openen. Op het laatste filmfestival van Gent won de film de hoofdprijs.
Het is een beeldschone, maar verontrustende film.

Trailer