I, Daniel Blake

i-daniel-blake-cinebel

Engeland, Frankrijk  2016
Regie:
Ken Loach
Acteurs: Dave Johns, Hayley Squires, Mark Burns, Colin Coombs…
Genre: drama
Duur: 1 uur 40 min.

 

 

 

 

 

Ken Loach maakt van de mensen die het systeem tot nummers heeft weggecijferd, weer mensen. Hij doet dat in een heel eenvoudige en efficiënte beeldtaal en met acteurs die zeer authentieke vertolkingen neerzetten. En zo zien we dat het systeem goeie, fatsoenlijke mensen uitspuwt en dat elk van ons morgen een Daniel Blake kan zijn. Het is een aanklacht tegen een onmenselijk beleid en een kafkaësk verhaal dat met heel veel humor, warmte en tederheid gebracht wordt.
De hoofdpersoon  is een kinderloze weduwnaar die tegen de 60 aanloopt en er na een zware hartaanval niet in slaagt om zijn uitkering van het ziekenfonds verlengd te zien, terwijl de dokter hem nochtans werkonbekwaam verklaart.
Daniels verhaal wordt verbonden aan dat van Katie, een alleenstaande moeder van twee kinderen die lang dakloos is geweest en nu 300 kilometer van haar vorige huis een sociale woning heeft gekregen. Ook zij moet zich onderwerpen aan vernederende situaties. Een van de eerste grote troeven van de film is dat de regisseur de situatie met een paar goed gekozen scènes meteen scherpstelt. De andere troef van ‘I, Daniel Blake’ is dat hij in al zijn grauwe uitzichtloosheid vaak geestig is. Dat heeft alles te maken met het karakter van Blake, een no-nonsense volksfiguur die zich niet zomaar van alles op de mouw laat spelden en een kat een kat durft te noemen. Ook al zet hij daarmee zijn eigen toekomst op het spel. Hij wordt prachtig vertolkt door Dave Johns, een stand-upcomedian die debuteert als acteur. Ook Katie is een energieke, strijdvaardige vrouw die er voor haar kinderen iets wil van maken.
Doordat hij dit keer meer dan ooit de juiste toon te pakken had, mocht Ken Loach voor de tweede keer de Gouden Palm in ontvangst nemen. Op het filmfestival van Locarno kreeg hij de publieksprijs mee naar huis.

Trailer