Frantz

frantz-cinebel

Frankrijk 2016
Regie:
François Ozon
Acteurs: Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner…
Genre: drama
Duur: 1 uur 53 min.

 

 

 

 

François Ozon (Sous le sable, 8 femmes en Swimming pool) wordt tegenwoordig beschouwd als een van de populairste en belangrijkste cineasten van zijn land.
‘Frantz’ is een discreet, fascinerend, perfect geschreven, uitstekend geconstrueerd en (bijna volledig) in adembenemend zwart-wit gefilmd WO I-liefdesdrama dat is gebaseerd op Maurice Rostands vreedzame toneelstuk ’L’Homme Que J’ai Tué’ (1930). Zonder nodeloze elementen toe te voegen overstijgt Ozons aanpak het puur toneelmatige karakter van zijn bronmateriaal, door een nauwgezette keuze van locaties en een voldoende gezwinde regie. Een toneeltekst lijkt Ozon trouwens op het lijf geschreven: hij focust het liefst op een beperkt aantal personages dat hij vervolgens tot op het bot fileert.
De Eerste Wereldoorlog is afgelopen. In een klein Duits dorp bezoekt Anna elke dag het graf van haar verloofde, die sneuvelde in Frankrijk. Op een dag merkt ze een Fransman op, die net als zij, bloemen op het graf legt. De plotse aanwezigheid en het mysterieuze gedrag van deze Fransman, vlak na de Duitse nederlaag, doet de gemoederen hoog oplaaien in de dorpsgemeenschap.
De hoofdrollen in Frantz worden vertolkt door Pierre Niney die vorig jaar nog een César kreeg voor zijn doorleefde rol van het titelpersonage in Jalil Lesperts ‘Yves Saint Laurent’, en de relatief onbekende Berlijnse Paula Beer. Beide leveren onder de uitstekende mise-en-scène van maître Ozon innemende topprestaties af.
Op visueel gebied is het een poëtische cinematografische trip. ‘Frantz ‘is een uitstekend, discreet en elegant gefilmd drama, die tot het beste behoort van wat de Franse regisseur al gemaakt heeft. Het is een rijk geschakeerd, scherp geobserveerd menselijk drama.

Trailer