Florence Foster Jenkins

florence-foster-jenkins-cinenewsVerenigde Staten, Engeland  2016
Regie: Stephen Frears
Acteurs: Meryl Streep, Hugh Grant,  Simon Helberg, Rebecca Ferguson
Duur: 1 uur 50 min.
Genre: drama

 

 

 

 

Over veel schitterend zingende operazangeressen zullen nooit films worden gemaakt, maar ‘Florence Foster Jenkins’ is al de tweede film over het leven van deze zangcatastrofe.
Uit de vijf 78-toerenplaten met aria’s van Mozart, Bach en Strauss die van Jenkins zijn gemaakt is te horen dat ze weinig gevoel voor ritme en toonhoogte had en nauwelijks een noot wist vast te houden. De Franse actrice Catherine Frot speelde haar vorig jaar in ‘Marguerite’ als een intens eenzame vrouw die troost zoekt in muziek. Stephen Frears (Philomena, The Queen) gaf de rol aan Meryl Streep.
Het is 1944 en de zangeres, een rijke erfgename en zangamateur, heeft nog maar pas kennisgemaakt met pianist Cosmé McMoon, die haar moet begeleiden bij de dagelijkse zanglessen die ze bij de dirigent van het New Yorkse Metropolitan Orchestra volgt. McMoon weet niet wat hij meemaakt als de eerste valse noten de keel van Jenkins verlaten. Is dit een grap? Integendeel, het is bittere ernst en iedereen speelt het spel mee.
Haar man en manager St. Clair Bayfield, probeert haar tegen de waarheid te beschermen,  maar wanneer Florence besluit om een groot publiek concert te geven in Carnegie Hall, weet hij dat hij voor een grote uitdaging staat….
Zowel regisseur Frears als scenarist Nicholas Martin als actrice Streep maken nooit een schertsfiguur van Jenkins .
Streep maakt van de New Yorkse societydame een heerlijk excentrieke diva, bij wie je als muzikant altijd kon aankloppen voor een schenking. Iemand die het de mensen om haar heen graag zo prettig mogelijk maakt en heeft besloten dat haar stem het publiek troost kan bieden in de moeilijke periode tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In de handen van Stephen Frears wordt ‘Florence Foster Jenkins’ fijn, prachtig vormgegeven, publieksvriendelijk vermaak.

Trailer