El abrazo de la serpiente

Colombië, Venezuela, Argentinië  2015
Regie:
Ciro Guerra
Acteurs: Jan Bijvoet , Nilbio Torres, Antonio Bolivar, Brionne Davis…
Genre: historisch drama
Duur:  2 uur 5 min.

 

 

 

 

El abrazo de la serpiente, gefilmd in schitterend zwart-wit, is gebaseerd op de reisdagboeken van de Duitse etnograaf Theodor Koch-Grünberg (1872-1924) en de Amerikaanse bioloog Richard Evans Schultes (1915-2001).
Theo en Evan, zoals ze worden genoemd, maken in respectievelijk 1909 en 1940 min of meer dezelfde tocht. Theo is ziek en zoekt met hulp van gids Manduca en sjamaan Karamakate de yakruna, een plant die genezende krachten zou bezitten. Jaren later wil Evan de zoektocht van de inmiddels overleden Theo voltooien; hij treft aan het begin de oudere Karamakate die nu Evan wil bijstaan.
Nilbio Torres en Antonio Bolivar geven gestalte aan (de jonge en oude) Karamakate, een sjamaan uit de Amazone, en zijn zelf afkomstig uit dat gebied. Ze spreken nauwelijks een woord Spaans. En toch weet Jan Bijvoet  in de rol van Theodor Koch-Grünberg, met hen te communiceren in de film. Daarvoor leerde hij in enkele weken tijd zijn dialogen in tal van indianentalen te spreken. Hij spreekt ook Spaans en Duits in de film.
De oogverblindende film is als een reis langs de imperialistische gruwelen die het binnenland van Colombia hebben getekend – van rubberplantages tot missieposten. De inheemse bevolking werd in plaats van beschermd door de staat , uitgebuit, misbruikt of gedwongen ‘geciviliseerd’. Begrijpelijk is daarom de afwezigheid van nationale sentimenten bij de inheemse bevolking in de film. Tegelijkertijd is de film zelf, wel degelijk een Colombiaans product, van een land dat antwoorden probeert te vinden op vragen over de natie. Wat verbindt de stedelijke Colombiaan met de inheemse bewoner van de Amazone? Het is dan ook niet alleen een antikoloniale aanklacht, de film gaat meer over de botsing tussen beschavingen, en wat we juist van elkaar kunnen leren. Over het recht op vooruitgang en ontwikkeling voor álle volkeren, met behoud van en respect voor geschiedenis en voorouder, en tegelijkertijd het ‘terugvinden’ van de spirituele wereld voor wie er zo van vervreemd is.
‘El abrazo de la serpiente’ is eveneens een visueel verbluffende film die een ode is aan de natuur . Winnaar van de C.I.C.A.E. Award aan het Cannes Film Festival.

Trailer